Aanvulling op onderstaand bericht: Bij vonnis van 15 augustus 2008 heeft het hoog gerechtshof van Thailand Johan Beute ontslagen van rechtsvervolging. Het hof oordeelde dat het Thais openbaar ministerie onvoldoende bewijs had en achtte het verweer van de verdediging aannemelijk.
Ingezonden persbericht

Nederlander in Thaise cel wil niet uitgeleverd worden

EDE, 20040324 -- Johan Beute is een Nederlander van 40 jaar die in de afgelegen Thaise Surat Thani Central Prison gevangen zit. (meer informatie www.prisonlife.nl) Johan is, na meer dan 3 jaar voorarrest, veroordeeld tot 15 jaar cel. Hoewel Johan zeer blij is dat er nu een ambtelijk akkoord tot stand is gekomen heeft hij Gerhard Pots (gevangenen-bezoeker)- laten weten dat hij weigert gebruik te maken van het uitleveringsverdrag. Hoi zou door een uitleveringsverdrag binnen enkele maanden uitgeleverd kunnen worden. Maar omdat Johan Beute wil strijden voor zijn onschuld weigert hij gebruik te maken van een mogelijk verdrag.

Helmut Johan Beute, een 40-jarige Nederlander woonde sinds 1996 in Surat Thani. Hij is getrouwd met een Thaise vrouw en samen hebben zij twee kinderen. Samen met zijn vrouw verdiende Johan onder andere de kost als bedrijfsadviseur, door bemiddeling bij werkvergunningen en financiële adviezen.

Verdacht van moord
Op 17 juni 2000 werd Johan gearresteerd op verdenking van de moord op de 64-jarige Martha Janssen, eveneens van Nederlandse afkomst. De Fair Trials Abroad - Trust (FTA) uitte reeds vorig jaar haar bezorgdheid om Johan Beute. De FTA streeft ernaar burgers van de Europese Unie, die buiten eigen land van een misdrijf beschuldigd worden, hulp te bieden bij handhaving van hun rechten op een behoorlijke rechtspleging. Het FTA uitte haar bezorgdheid onder andere omdat; Het proces tegen Johan Beute 3 jaar op zich heeft laten wachtten. Er slechts twee getuigen zijn gehoord die verklaarden dat zij Johan samen met Martha Janssen hadden gezien op 14 juni 2000. Maar na die tijd zijn er geen getuigen die Johan in de omgeving van Martha haar bungalow hebben gezien. Verder is er geen direct bewijsmateriaal en heeft de politie diverse belangrijke aanwijzingen niet onderzocht. Zo is er geen DNA materiaal getest of veilig gesteld van sporen die zich onder de nagels van het slachtoffer bevonden. Ook kreeg Johan geen gelegenheid zijn onschuld te bewijzen en werd de Thaise vriend van Mevrouw Janssen, die aangaf geld van haar te krijgen, geeneens gehoord. Uitgebreide informatie die wij van Johan ontvingen kunt u vinden op de website www.prisonlife.nl

Op 18 juli 2003 werd Johan Beute na 3 jaar voorarrest, tegen de verwachting in, schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Dit gebeurde ondanks het feit dat er geen bewijs was aangedragen. Volgens Johan Beute suggereerde de aanklager zelfs dat ze wellicht de verkeerde man hadden opgepakt. Tegen dit vonnis is Johan Beute in hoger beroep gegaan.

Alleen uitlevering bij bekennen schuld
Omdat Johan Beute weigert om schuld te bekennen kan hij geen gebruik kan maken van het uitleveringsverdrag. Hij zal namelijk nog enkele jaren moeten procederen tot zijn hoger beroep is afgerond. Indien Johan schuld zou bekennen zou hij binnen een half jaar terug kunnen keren naar Nederland. Hij zit inmiddels meer dan drie jaar gevangen en na vier jaar zou hij in aanmerking komen voor uitlevering.

De Nederlander kan alleen gebruik maken van het uitleveringsverdrag als hij de processen om zijn onschuld te bewijzen stopt. De reden waarom Johan weigert zijn hoger beroep te stoppen is duidelijk: ,,Ik wil mijn kinderen in de ogen kunnen kijken zonder dat ze denken dat ik een moordenaar ben". Ook is hij nog steeds verknocht aan zijn paradijselijk eiland waar hij met zijn Thaise vrouw een mooi leven leidde. Als hij zich laat uitleveren zal hij nooit meer voet kunnen zetten in Thailand. Ook al is het paradijs nu een hel voor hem, hij beschouwt het als zijn 'moederland'.