Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 24 maart 2004

RODAMCO ASIA VERSTEVIGT POSITIE OP KANTORENMARKT SEOEL OPNIEUW

MET AANTREKKELIJKE AANKOOP

Investering van EUR 41 miljoen; aanvangsrendement ruim negen procent

Rodamco Asia NV heeft vandaag bekendgemaakt dat de Vennootschap een derde kantoorgebouw in het Zuid-Koreaanse Seoel heeft aangekocht. Het 18 verdiepingen tellende complex draagt de naam Seoel Mobile Telecom Building ("SMTB") en bevindt zich in de belangrijke woonwijk Mok-dong waar zich in snel tempo diverse topbedrijven uit de Koreaanse telecommunicatie- en omroepsector vestigen.

Rodamco Asia verwierf SMTB voor een bedrag (na geschatte aankoopkosten) van KRW 58 miljard (EUR 41 miljoen) via de aankoop van de asset-backed securities ("ABS") van het bedrijf dat op dit moment de eigenaar is van SMTB. Het gevolg hiervan is dat Rodamco Asia kan profiteren van volledige vrijstelling van de vennootschapsbelasting, welke verplichting blijft berusten onder deze specifieke ABS-structuur tot april 2008.

De brutoaankoopprijs van het gebouw bedroeg KRW 58,6 miljard, waarbij Rodamco Asia circa KRW 25,0 miljard (EUR 17 miljoen) uit eigen middelen heeft bekostigd en het restant van KRW 33,6 miljard (EUR 24 miljoen) is gefinancierd door lokale bankleningen en waarborgsommen van huurders.

In het eerste en tweede jaar wordt een rendement van respectievelijk 9,2% en 9,6% verwacht terwijl het positieve effect van deze transactie op de nettowinst van Rodamco Asia voor het boekjaar 2004/2005 naar verwachting ongeveer EUR 1,5 miljoen zal bedragen.

Deze acquisitie komt drie weken na de aankondiging van Rodamco Asia op 5 maart 2004 dat ING Real Estate het voornemen heeft EUR 18 per aandeel in contanten (cum dividend) te bieden voor alle uitgegeven en uitstaande aandelen Rodamco Asia.

Ton de Boer, algemeen directeur van Rodamco Asia: "We hebben er alle vertrouwen in dat deze aankoop ons veel profijt zal opleveren. SMTB heeft een aantal unieke eigenschappen. Het is waarschijnlijk het enige A-klasse kantoor in het hart van het zakendistrict van Mok-dong dat beschikbaar is voor verhuur aan grotere huurders, aangezien alle andere gebouwen in het gebied voor het grootste deel door de eigenaar zelf worden gebruikt.

NED 1/4

Nu Mok-dong heeft aangetoond een voorkeurslocatie te zijn voor diverse grote telecom- en omroepbedrijven, verwachten we dat de vraag naar kantoorruimte in SMTB zal worden ondersteund door de noodzaak voor kleinere, aan telecom- en omroepbedrijven gerelateerde ondernemingen om zich dichtbij de grote spelers te vestigen."

Tot de relatief nieuwe en door eigenaars zelf gebruikte gebouwen in Mok-dong, dat op 20 autominuten ligt van het centrum van Seoel, behoren het hoofdkantoor van Korea Telecom en het hoofdkantoor van SBS (een groot radio- en televisiebedrijf in Korea dat in februari 2004 de verhuizing naar Mok-dong heeft afgerond).

Het totale brutovloeroppervlak van SMTB bedraagt 10.466 pyung ofwel 34.598 vierkante meter. Op dit moment is de bezettingsgraad 85%. De grootste huurder is Woori Home Shopping, de op twee na grootste woninginrichter van Korea, die goed is voor 34% van het bruto verhuurbare vloeroppervlak. Met 21,5% van het BVV is Samsung Life Insurance de andere grote huurder in SMTB. Seoul Mobile Telecom zelf blijft de 2e, 17e en 18e verdieping huren, wat in totaal uitkomt op 6,5% van het vloeroppervlak.

Rodamco Asia verwacht dat de bezettingsgraad van SMTB binnen een half jaar 95% zal zijn. Er zijn gesprekken in diverse stadia gaande met mogelijke huurders die te kennen hebben gegeven naar Mok-dong te willen verhuizen in de verwachting dat zich hier in het kielzog van de grote telecom- en omroepbedrijven meer bedrijven zullen vestigen. Te denken valt aan productiestudio's, post-productionsoftware en grafische bedrijven.

Bijlage 1: Kaart van Seoul
Bijlage 2: Foto van Seoul Mobile Telecom Building

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Rodamco Asia N.V. Freeland Corporate Advisors Nico Kop Frans Bakker (kantoor) +65 6536 2322 (kantoor) 010 201 3626 (mobiel) +65 9831 6718
HTTP://WWW.RODAMCO-ASIA.COM

Rodamco Asia NV is een self-managed, closed-end pan-Aziatische onroerendgoedbeleggingsmaatschappij gevestigd in Rotterdam. De Vennootschap belegt rechtstreeks in, en voert actief beheer over, een gespreide portefeuille van eersteklas onroerendgoedbeleggingen in diverse groeiende en dynamische marktsegmenten door heel Azië. Rodamco Asia staat onder leiding van een in Azië gevestigd managementteam met ruime ervaring in Aziatisch onroerend goed en streeft naar het maximaliseren van aandeelhouderswaarde door pro-actief en vakkundig management van de meest begeerde onroerendgoedportefeuille in Azië namens beleggers uit de hele wereld.

Op dit moment heeft Rodamco Asia beleggingen in kantoren, woningen/serviceappartementen, winkels/winkelcentra en infrastructuur/bedrijfsruimten in China, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en Thailand. Per 30 november 2003 had de portefeuille een waarde van EUR 779 miljoen en een gemiddelde bezettingsgraad van 90,7%.

De aandelen Rodamco Asia zijn genoteerd aan de effectenbeurzen van Amsterdam, Frankfurt en Parijs.

NED 2/4

BIJLAGE I

CBD

Major Office Markets

Sub-core Office Markets

Mokdong

Tehran Road Yoido Business District Business

NED 3/4

BIJLAGE II

NED 4/4


---- --