Politie Friesland

Politieberichten 23/3 13.00 uur t/m 24/3 07.00 uur

Fryslân 24-03-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 07.00 t/m 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communcatie via telefoonnummer 0900-8844.

Grou: bedreiging, aanhouding verdachte
Op dinsdag om 16.00 uur kreeg de politie een melding dat op het station een lastige reizigster werd vastgehouden. Een 23-jarige verdachte uit Amsterdam had geen plaatsbewijs gekocht voor haar treinreis en werd daarom op de heenreis door de conducteurs de trein uitgezet. Daarop had de verdachte een conducteur op zijn arm geslagen. Op de terugweg wilde de verdachte weer instappen en werd wederom door dezelfde conducteurs gecontroleerd. De verdachte gooide nu buiten de trein een stoeptegel naar een van de conducteurs, ze gooide echter niet raak. De 36-jarige conducteur uit Dronrijp en de 59-jarige conducteur uit Hurdegaryp hebben aangifte gedaan. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Heerenveen: winkeldiefstal, aanhouding verdachte
Op dinsdag om 17.00 uur heeft er een diefstal plaatgevonden in een winkel aan de Gedempte Molenwijk. Een 44-jarige inwoner uit Heerenveen wilde drie flesjes after shave meenemen zonder te betalen. Dit werd echter gezien door de beveiliging. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Op dinsdag om 16.30 uur heeft er een kop-staart aanrijding plaatsgevonden op de Burgemeester Falkenaweg. Een 38-jarige automobilist uit Rijswijk kon op tijd stoppen voor een auto die stilstond op de rijbaan. Een 39-jarige automobiliste uit Tjalleberd die hier weer achter reed, kon niet meer op tijd stoppen en botste op de voorligger. Beide automobilisten zijn met nekklachten in de ambulance naar de Tjongerschans overgebracht.

Wommels: aanrijding met letsel
Op dinsdag om 18.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de van Sminialeane. Een 10-jarig meisje uit Wommels reed op haar fiets over t Bosk in de richting van de van Sminialeane. Een 40-jarige automobilist uit Workum reed over de van Sminialeane richting Oosterend. Het meisje fietste de weg op, de automobilist zag plotseling het meisje over de weg gaan en wijkte uit naar rechts. De auto raakte de fietser met de linkervoorzijde. Vervolgens kwam het meisje tegen de voorruit van de auto aan en viel op de grond. Het meisje is met de ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Gorredijk: woningbrand
Op dinsdag om 18.30 uur kreeg de politie een melding van een brand in een woning aan de Stokerij. De bewoners waren op het moment boven toen ze de brand bemerkten. Ze konden hun woning veilig verlaten. De 80-jarige bewoner probeerde nog zelf de brand te blussen. De brandweer arriveerde waarna de brand geblust werd. Vermoedelijk heeft de 80-jarige man rook binnengekregen, hij is voor onderzoek naar de Tjongerschans in Heerenveen overgebracht. De brand is vermoedelijk in de keuken ontstaan, de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Wirdum: snelheidsovertreding
Op dinsdag om 20.30 uur heeft de politie op de A32 een 36-jarige automobilist uit Sneek staande gehouden. Hij reed met 130 kilometer per uur over de kruising bij Wirdum terwijl hier 70 is toegestaan. Het rijbewijs van de automobilist is ingevorderd en de politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Sint Annaparochie: aanrijding met letsel
Op dinsdag om 16.50 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Middelweg-west. Een 16-jarige bromfietser uit Oudebildtzijl reed op de ventweg van de Middelweg-west in de richting van Sint Annaparochie. Een 15-jarige fietster uit Stiens reed daarnaast. De sturen van de bromfiets en de fiets zijn tegen elkaar aangekomen waardoor de fietster over de kop ging. Zij is lichtgewond met de ambulance naar het MCL-Zuid in Leeuwarden overgebracht.

Drachten: poging autoinbraak, aanhouding verdachten
Op woensdag om 00.20 uur kreeg de politie een melding van een poging tot autoinbraak aan de Tjaarda. Een getuige had gezien dat er twee mannen omstruinden bij geparkeerde autos. De politie arriveerde en heeft de twee verdachten, een 29-jarige en een 24-jarige inwoner uit Heerenveen, aangehouden. Naast en onder een geparkeerde auto lag inbrekersgereedschap dat aan de verdachten toebehoorde.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Op woensdag om 04.30 uur heeft er een inbraak plaatsgevonden bij een bedrijf aan de Havingastate. Men is binnengekomen door een raam in te slaan. Er zijn drie flatscreens weggenomen. Een 32-jarige inwoner uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Stiens: poging inbraak, aanhouding verdachten
Op woensdag om 03.00 uur kreeg de politie een melding van een poging tot inbraak bij een bedrijf aan de Smelbrege. Een 40-jarige bewoner die boven het pand sliep, alarmeerde de politie. Hij hoorde een bonkend geluid en zag twee mannen rond zijn pand struinen. De politie kwam naar het bedrijf toe en kon de twee verdachten, een 27-jarige inwoner uit Amsterdam en een 55-jarige inwoner uit Fleringen, bij het pand aanhouden. Bij de verdachten trof de politie inbrekersgereedschap aan, dat is in beslaggenomen.

Leeuwarden: brand opslagruimte
Op woensdag om 01.45 uur is er brand uitgebroken in een opslagruimte aan de Schrans. De brandweer rukte met twee blusvoertuigen en een hoogwerker uit om de brand te blussen. In verband met de
rookontwikkeling zijn in de nabijgelegen huizen de bewoners gewaarschuwd zodat ze veilig uit hun woning konden gaan. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De oorzaak en de schade die de brand veroorzaakt heeft, is nog niet bekend.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Sneek, Akkerwinde, dinsdag 23.00 uur, 41-jarige automobilist uit Hommerts, 375 ug/l, rijverbod van drie uren.
Terschelling, Midsland, dinsdag 23.00 uur, 38-jarige automobiliste van Terschelling, 500 ug/l, rijverbod van vijf uren.
Terschelling, Hoofdweg Baaiduinen, woensdag 00.55 uur, 49-jarige automobiliste van Terschelling, 290 ug/l, rijverbod van twee uren. Leeuwarden, Tweebaksmarkt, woensdag 01.00 uur, 26-jarige automobilist uit Leeuwarden, 645 ug/l, automobilist was niet in het bezit van een geldig rijbewijs.
Oppenhuizen, Oude Rijksweg, woensdag 01.00 uur, 20-jarige automobilist uit Boornzwaag, 320 ug/l, rijverbod van drie uren.
Holwerd, Dokkumerwei, woensdag 01.00 uur, 17-jarige automobiliste uit Dokkum, 320 ug/l.
Leeuwarden, Honthorststraat, woensdag 01.40 uur, 45-jarige automobilist uit Keijenborg, 610 ug/l, rijbewijs is ingevorderd.