MONUMENTENZORG

RDMZ: Romeinse restanten worden rijksmonument

Persbericht
Zeist, 24 maart

ROMEINSE RESTANTEN WORDEN RIJKSMONUMENT

Vandaag wijst de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, namens de staatssecretaris van Cultuur, de Romeinse restanten in de museumkelder van hotel Derlon in Maastricht aan als beschermd monument. De Romeinse bouwresten en hun archeologische ondergrond werden in 1983 opgegraven. Ze zijn uniek in Nederland en hebben nationale en internationale bekendheid gekregen. Dit bodemarchief bleef uitmuntend bewaard en werpt een nieuw licht op de oudste geschiedenis van Maastricht. Dit rijksmonument is een goed voorbeeld van ondergronds erfgoed dat, na restauratie in 1987, op aantrekkelijke wijze bovengronds zichtbaar is gemaakt.

Het Romeinse bodemarchief is van belang wegens zijn uitmuntende staat en hoge zeldzaamheidswaarde. De archeologische vondst heeft grote betekenis voor de architectuur- en bewoningsgeschiedenis van Maastricht én Nederland door de opmerkelijke samenhang waarin de verschillende cultuursporen zijn aangetroffen.
In de museumkelder van het Hotel Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein in hartje Maastricht, zijn de fragmentarische restanten van vier eeuwen Romeins Nederland voor het publiek gratis toegankelijk. Het betreft negen onderdelen uit de tijd van vóór onze jaartelling tot in de 4e eeuw na Christus.
De vondsten bestaan uit een met maaskeien geplaveid weggetje op 6 meter diepte onder het huidige straatpeil, een grindweg met daarin nog enkele grotere steenblokken en een waterput. De meest spectaculaire onderdelen zijn een voorgevel van een heiligdom met toegangspoort, compleet met een in rode mortel afgewerkt tempelplein. Daarbij staat ook nog een ommuurd perk met een voetstuk van een beeld van de god Jupiter. In een nabijgelegen winkeltje werden hoogstwaarschijnlijk souvenirs en snuisterijen aangeboden.
De samenhang van de verschillend onderdelen en hun compacte situering staan garant voor een indrukwekkend ensemble met grote historische en educatieve zeggingskracht.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben de Vries, woordvoerder RDMZ, tel. 030-6983475, b.devries@monumentenzorg.nl.

24 mrt 04 09:06