ACB

Mediation helpt Broad Peak Expeditie naar de top

Mediation helpt Broad Peak Expeditie naar de top

Conflictmanagement op 8000 meter

Den Haag, 24 maart 2004 - Voor het eerst bereidt een team bergbeklimmers zich ook mentaal op een professionele manier voor op een expeditie naar een bergtop in de Himalaya. Een uniek project dat de deskundigheid over conflictmanagement uit het bedrijfsleven koppelt aan vraagstukken binnen de bergsport.

Het Broad Peak Expeditie Team, bestaande uit drie mannen en een vrouw, gaat in juni en juli 2004 een poging wagen om als eerste Nederlanders de Broad Peak te bedwingen. Deze berg ligt in de Himalaya en is met 8047 meter één van de veertien hoogste bergen op aarde. Frits Vrijlandt, Rozemarijn Janssen, Bob de Kort en Menno Boermans zijn van mening dat naast de fysieke voorbereiding, mentale training cruciaal is voor een succesvolle expeditie.

Veel expedities mislukken doordat conflicten de overhand nemen. Het gezamenlijke doel van een expeditie - de top bereiken en veilig thuiskomen - kan in strijd zijn met persoonlijke belangen van de leden. Bovendien is succes allerminst gegarandeerd. Conflicten zijn normaal, maar op expeditie kunnen de emoties hoog oplaaien. Stress, inspanning, hoogte, gebrek aan comfort, gebrek aan privacy, het zijn factoren die van een expeditie een tikkende tijdbom kunnen maken.

De stress van een team alpinisten is vergelijkbaar met die van een bedrijf in crisistijd. En net als in het bedrijfsleven is in zo'n situatie teambuilding belangrijk.Bovendien is het opstellen van duidelijke spelregels en het kunnen toepassen van conflicthanteringstechnieken essentieel voor het bereiken van een bevredigende oplossing (van het conflict). Het Broad Peakteam wordt hierin getraind en gecoacht door de stichting ACB Mediation uit Den Haag. Mediationtechnieken brengen verwachtingen, irritaties en groeps- vs. eigenbelang goed in kaart zodat het team hierover afspraken kan maken. Daarnaast helpen mediationtechnieken om in crisissituaties adequaat te reageren.

Op vrijdag 16 april is er voor de pers een mogelijkheid om een kijkje in de keuken van conflicthantering op 8000m te nemen en een trainingssessie van het team in Den Haag mee te maken.

ACB Mediation:
De Stichting ACB Mediation stimuleert de toepassing van mediation als een management instrument en biedt het bedrijfsleven hiervoor een eigen mediation organisatie. Bedrijven en organisaties kunnen bij ACB terecht voor advies over conflictmanagement of als ze op zoek zijn naar een op het bedrijfsleven gespecialiseerde mediator.

Mediation:
Mediation is een gestructureerd onderhandelingsproces om een conflict onder leiding van een derde op te lossen. Het gaat snel en kan daardoor kosten besparen, bovendien zijn er betere (commerciële) oplossingen mogelijk terwijl een (zakelijke) relatie in stand blijft.

Stichting ACB Mediation: www.ACBMediation.nl
Broad peak expeditie: www.broadpeak2004.nl


---------------------
Noot voor de redactie,