Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 24 maart 2004

Gouden Film voor POLLEKE

De jeugdfilm POLLEKE van Ineke Houtman heeft het bezoekersaantal van 100.000 behaald en wordt bekroond met de Gouden Film. De 100.000ste bezoeker wordt vanmiddag om 14.00 uur tijdens de matineevoorstelling van de film in het Ketelhuis in Amsterdam in het zonnetje gezet. Ineke Houtman en hoofdrolspelers Liv Stig, Mamoun Elyounoussi en Halina Reijn nemen daar de prijs in ontvangst.

POLLEKE is gebaseerd op de gelijknamige boeken van auteur Guus Kuijer en vertelt over het elfjarige meisje Polleke, dat worstelt met de liefde die zij voelt voor haar Marokkaanse buurjongen Mimoen. Zijn ouders willen niet dat hij met het Hollandse meisje omgaat.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend, wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De prijzen werden geïntroduceerd in 2001 en worden mede ondersteund door Fine BV.

POLLEKE werd sinds de première op het kinderfilmfestival Cinekid in oktober 2003 bekroond met de Juryprijs op het Europees Jeugdfilmfestival in Vlaanderen en met de Kinderjuryprijs voor de beste film op het Zweedse Kinderfilmfestival in Malmö. Ook werd de film in competitie vertoond tijdens het kinderprogramma van het filmfestival van Berlijn.

Egmond Film and Television heeft de film geproduceerd in samenwerking met de VPRO en UIP heeft de film uitgebracht. POLLEKE is momenteel nog te zien in het Ketelhuis.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl / www.goudenfilm.nl / www.pollekedefilm.nl

Ingezonden persbericht