Gemeente Enschede

24 maart Nationale Boomfeestdag


Enschede, 15-03-2004

Op woensdag 24 maart vieren vele basisscholen in het hele land een bijzondere dag: de Nationale Boomfeestdag. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede organiseert samen met de Enschedese stadsdelen dit feestelijke evenement, waarbij de basisscholen een gevarieerd pakket van feestelijkheden te wachten staat. Centraal thema voor deze Boomfeestdag is 'Bomen verbinden'.

Bomen rondom je school
In de week rondom Boomfeestdag gaan kinderen van negen basisscholen op diverse locaties in de gemeente Enschede aan de slag om bomen en struiken te planten in hun eigen schoolomgeving. Deze plantactiviteiten maken deel uit van een gevarieerd educatief programma dat de afdeling NatuurEducatie aanbiedt in samenwerking met de stadsdelen en de Stichting Nationale Boomfeestdag. Het thema van 2004 is: 'Bomen Verbinden'. Een bijbehorend lespakket van de Stichting Nationale Boomfeestdag bestaat uit een fraai vormgegeven kwartet en een handleiding met doe-opdrachten voor alle groepen in het basisonderwijs. Doel van het lespakket is, om leerlingen de verschillende verbindingen die een boom heeft met zijn omgeving en met het ecosysteem, te laten ontdekken. De kaarten in het kwartetspel met afbeeldingen van bomen kunnen worden aaneengelegd (met elkaar verbonden) tot de boom compleet is van wortel tot kroon. Op iedere afbeelding is een boomsoort herkenbaar afgebeeld met vier specifieke kenmerken: de schors, de vrucht, het blad en de bloesem. Ook zijn de bomen neergezet in een speciale omgeving en in diverse jaargetijden. Op elke kaart staat een meerkeuzevraag die gaat over specifieke kenmerken, de omgeving en leuke wetenswaardigheden over de betreffende boom.

Bomen verbinden
De Nationale Boomfeestdag staat in 2004 in het teken van verbindingen in de natuur. Verbindingen zijn er in vele opzichten: micro-organismen, planten, dieren en mensen staan allemaal in verbinding met elkaar. Onderdelen van planten worden door mensen en dieren gegeten en sommige dieren worden door andere dieren of mensen gegeten. In de voedselketen en in het ecosysteem spelen bomen vaak een belangrijke rol. Andere duidelijke verbindingen zijn de ecologische groenverbindingen; deze bieden dieren de mogelijkheid om zich veilig van het ene naar het andere natuurgebied te verplaatsen.

Het uitgangspunt van de Stichting Nationale Boomfeestdag is kinderen dichter bij de natuur te brengen en ze de waarde van de natuur te laten ontdekken. De boom speelt hierbij de hoofdrol. In het lespakket zitten opdrachten die leerlingen spelenderwijs informatie geven over veel voorkomende planten en dieren in hun eigen omgeving. Voor de middenbouw is er het spel Bomeneiland waarbij ze een bomenverhaal naspelen. De bovenbouw onderzoekt de verbindingen van de boom door middel van een onderzoek bij bomen in de buurt en gaat op zoek naar groene verbindingswegen in hun eigen stad.
Negen basisscholen hebben zich aangemeld voor de activiteiten rond de Boomfeestdag en gaan onder begeleiding van medewerkers van Stadsdeelbeheer bomen en struiken in hun eigen schoolomgeving planten. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede draagt zoals ieder jaar zorg voor een goede organisatie van dit feestelijke gebeuren. Wanneer de kinderen een boom of plant in de grond zetten maakt de afdeling NatuurEducatie foto's van deze plantactiviteiten. Dit lente-evenement vormt meteen een goede aanleiding voor het maken van een grote groepsfoto. Zo houden de kinderen een blijvende herinnering aan een welbestede dag. De vijf afdelingen van Stadsbeheer geven aan ieder deelnemend kind een houten liniaal als aandenken mee. Daarna kunnen de kinderen in de klas aan de slag met het uitdagende lespakket.

Meer informatie en speciale activiteiten
Aan de Nationale Boomfeestdag op woensdag 24 maart doen negen Enschedese basisscholen mee. De activiteiten rond Boomfeestdag zullen plaatsvinden rondom de deelnemende scholen. U kunt bij de afdeling NatuurEducatie een rooster opvragen met de dagen en tijdstippen waarop iedere basisschool de Nationale Boomfeestdag viert.
---

Gepubliceerd op 15-03-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar