Algemene Onderwijsbond

UITNODIGING / PERSBERICHT

Startende docenten hebben veel vragen over geweld in het onderwijs

Algemene Onderwijsbond organiseert startersevenementen

Utrecht, 16 maart 2004. Veel startende docenten hebben de eerste jaren het gevoel aan hun lot overgelaten te worden. Een groot deel van hen verlaat daarom binnen anderhalf jaar na aanvang het onderwijs. Mede daarom organiseert de AOb speciaal voor bijna afgestudeerden en starters een vijftal regionale bijeenkomsten. Hiermee wil de AOb deze groep een eigen platform voor informatie-uitwisseling bieden.

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat veel starters in het onderwijs na korte tijd de sector al weer verlaten. Eén van de belangrijkste redenen bleek de gebrekkige begeleiding op school. De AOb organiseert sinds vorig jaar zogenaamde startersevenementen, om zowel starters als laatstejaars aan een docentenopleiding een platform te bieden waar zij met vragen terecht kunnen en waar zij met collega-starters in contact kunnen komen. Deze evenementen zijn een logisch vervolg op de uitgave van het blad 'straksvoordeklas' en de gelijknamige website.

Tijdens de bijeenkomst kunnen bezoekers verschillende workshops volgen, waaronder: omgaan met collega's
uitleg over je salarisstrook
hou houd ik orde
(het recht op) begeleiding vanuit de school
geweld en agressie

Uit de voorintekeningen op de workshops blijken veel startende docenten meer te willen weten over 'orde' en 'geweld en agressie op scholen'. In laatstgenoemde workshop is er aandacht voor lastige oudergesprekken, het voorkomen van conflicten en het bewaren van rust en kalmte in conflictsituaties. Als grootste onderwijsvakbond, met ruim 73.000 leden, mengt de Algemene Onderwijsbond zich uitvoerig in de discussie over geweld in het onderwijs. Het is tenslotte van het grootste belang, voor zowel de leerlingen als het personeel, dat onderwijspersoneel zich op de werkplek veilig voelt en dat ze zich vanuit die veilige omgeving kunnen inzetten voor hun werk: het geven van goed onderwijs. Eén van de maatregelen die kan bijdragen aan een veiliger schoolklimaat, mits tezamen genomen andere maatregelen, is training van het personeel.

De bijeenkomsten staan open voor leden en niet-leden. De startersevenementen vinden plaats op 24 maart te Amsterdam, 7 april te Rotterdam, 14 april in Den Bosch, 21 april te Drachten en 12 mei in Enschede. Meer informatie over en inschrijven voor de starterevenementen: www.straksvoordeklas.nl / www.aob.nl / 0900 463 6262

Voor de media:
Nadere informatie: Marc Mathies, (pers)voorlichter: 030 -2989210 / 06 -53410159.


---- --