Gemeente Heerenveen

Burgemeester ontvangt Heerenvener voor heldendaad tijdens woningbrand

22/03/2004

In de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 maart jongstleden brak om een uur s nachts brand uit in de recreatiezaal van de woonflat aan de Hiddingastraat in Heerenveen. Die zaal bevindt zich op de begane grond van het pand. De brand werd ontdekt door de negentienjarige Bart Dekker, een van de bewoners van de flat. Hij lag te slapen en werd wakker door de hevige rook. Via een raam kwam hij naar buiten en is via de buitenzijde naar de bovenburen geklommen om deze te alarmeren. Dekker zorgde ervoor dat er een matras naar beneden werd gegooid waar de mensen op konden springen.

De bewoners hebben eerst zelf met brandblussers geprobeerd de vlammen te blussen, maar dat lukte niet. De brandweer die vervolgens snel ter plekke was, moest enkele deuren forceren om bij de brandhaard te komen. Alle bewoners van de bedreigde flats (studenten van het CIOS en van de SC Heerenveen) zijn zo snel mogelijk uit hun kamer gehaald. Medewerkers van de sportclub hebben waarnodig onderdak geregeld voor de betrokkenen. Drie bewoners zijn die nacht nog naar het ziekenhuis gebracht; zij hadden rook binnengekregen. Later in de nacht bleek dat het naar omstandigheden weer goed met hen ging. De exacte oorzaak van de brand moet nog worden vastgesteld.

Burgemeester Peter de Jonge wil de inzet van Bart Dekker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom heeft hij hem en de drie bovenburen die door toedoen van Bart het pand snel konden verlaten, uitgenodigd voor een gesprek in het gemeentehuis. Ook mevrouw Wolfgang en de heer Van der Lee, de medewerkers van de Sportclub die geholpen hebben met het snel vinden van vervangende onderdak zijn uitgenodigd. De ontvangst vindt plaats op aanstaande woensdag 24 maart om 09.00 uur in de B&W-kamer van het gemeentehuis. Bart zal dan officieel worden bedankt voor zijn heldendaad.