Crucell N.V.

Published: 14:00 24.03.2004 GMT+1 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Aeras start samenwerking met Crucell om vaccin voor tuberculose te ontwikkelen

Leiden, 24 maart, 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) en de Aeras Global TB Vaccine Foundation, Bethesda, Maryland, USA, maakten vandaag een nieuwe samenwerking bekend. De samenwerking omvat preklinische en klinische ontwikkeling van vaccins voor tuberculose (TBC). Aeras zal Crucell tot USD$2,9 miljoen financieren, afhankelijk van het behalen van bepaalde milestones voor de ontwikkeling van TBC deze vaccins.

Het Crucell-Aeras TBC vaccin programma is gericht op verbetering van het enige TBC-vaccin dat op dit moment beschikbaar is, Bacillus Calmette-Guérin (BCG), met behulp van Crucell's PER.C6ä en AdVacä productietechnologieën. Dit samenwerkingscontract financiert Crucell's vroegtijdige stadium van ontwikkeling van het TBC vaccin tot de aanvang van klinisch onderzoek volledig.

"Op dit moment is één derde van de wereldbevolking besmet met TBC, en iedere seconde is er een nieuwe besmetting. Een nieuw vaccin is onze beste hoop in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte," zei Dr. Jerald Sadoff, President & Chief Executive Officer van de Aeras Global TB Vaccine Foundation. "We hebben voor Crucell gekozen om een TBC kandidaat-vaccin te ontwikkelen, omdat de vector technologie van het bedrijf tot de beste van de wereld behoort."

Crucell's TBC en malaria vaccins zijn beiden gebaseerd op de PER.C6(TM) en AdVac(TM) technologieën van het bedrijf. "Wij zien de samenwerking met Aeras als een bevestiging van de kracht Crucell's vaccinprogramma's," verklaarde Ronald Brus, Chief Executive Officer van Crucell. "Crucell streeft naar verbetering van het huidige vaccin tegen TBC, een ziekte die jaarlijks wereldwijd meer dan twee miljoen dodelijke slachtoffers eist." Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell, voegt hieraan toe: "Onze AdVac(TM) technologie is ontwikkeld om de noodzakelijke bescherming te bieden tegen TBC en wel op dusdanige schaal dat deze TBC epidemie effectief bestreden kan worden. Wij geloven dat we met onze technologie een bijdrage leveren aan verbetering van de wereldwijde gezondheidzorg."

Dr. Sadoff voegt hieraan toe: "We zijn verheugd met Crucell te werken en hun geavanceerde technologie te gebruiken om voor de wereld de zo noodzakelijke nieuwe TBC vaccins te ontwikkelen." De Bill en Melinda Gates Foundation heeft onlangs USD$82,9 miljoen aan Aeras geschonken ten behoeve van de ontwikkeling van een TBC vaccin. Aeras probeert met toonaangevende, wereldwijde publieke en private organisaties te werken, om in de komende 7 tot 10 jaar een verbeterd TBC vaccin op de markt te brengen. Mycobacterium tuberculosis (TBC) is heden ten dage een van de meest voorkomende infectieziekten in de wereld. De toename van TBC besmetting is het gevolg van de verspreiding van HIV/AIDS, het voorkomen van soorten TBC die resistent zijn tegen medicijnen en van variabele beschermende werkzaamheid van het huidige vaccin, BCG. Ondanks de goede bescherming tegen TBC bij kinderen, neemt de bescherming 10-15 jaar na vaccinatie van het BCG af. In de laatste 20 jaar is de noodzaak voor een goed alternatief vaccin toegenomen.

Over AdVac(TM)
AdVac(TM) is een vaccin technologie ontwikkeld door Crucell en kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen nieuwe en opnieuw optredende infectieziekten en in biologische afweer. De technologie ondersteunt het inbrengen van genetisch materiaal van het virus of de parasiet die de ziekte veroorzaakt in een 'voertuig', genaamd een vector, welke het immunogene materiaal direct in het immuunsysteem brengt. De meeste vectoren zijn gebaseerd op een adenovirus, het virus dat een verkoudheid veroorzaakt. De AdVac(TM) technologie is speciaal ontwikkeld om bestaande immuniteit in mensen tegen de meest gebruikte recombinante vaccin vector, adenovirus serotype 5 (Ad5), te beheersen, zonder de grootschalige productiecapaciteiten of de immunogene eigenschappen van Ad5 in gevaar te brengen. AdVac(TM) technologie is gebaseerd op adenovirus vectoren die niet vaak bij de bevolking voorkomen. In tegenstelling tot de AdVac(TM) vectoren, komen antistoffen tegen Ad5 veelvuldig voor bij mensen van alle leeftijden en staan deze erom bekend de reactie van het immuunsysteem en daarmee de effectiviteit van op Ad5-gebaseerde vaccins te verminderen. Alle kandidaat-vaccins gebaseerd op AdVac(TM) zijn geproduceerd op Crucell's PER.C6(TM) productie technologie.

Over de PER.C6(TM) technologie
PER.C6(TM) is een menselijke cellijn ontwikkeld voor grootschalige productie van diverse biofarmaceutische producten, waaronder vaccins. Vergeleken met reeds bestaande productiemethoden, kenmerkt PER.C6(TM) zich door kwaliteit, veiligheid en het vermogen grootschalige productie van vaccins te realiseren. Om deze redenen, gecombineerd met het vermogen de groei van zowel menselijke als dierlijke virussen te bevorderen, hebben veel farmaceutische en biotechnologische bedrijven gekozen voor Crucell's PER.C6(TM) technologie als productietechnologie.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor een Ebola vaccin en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6(TM) technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6(TM) technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en heeft momenteel 180 medewerkers. Crucell staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com

Over Aeras
Aeras Global TB Vaccine Foundation (www.aeras.org) is een stichting georganiseerd op basis van publiek-private samenwerkingen, die nieuwe tuberculose vaccins ontwikkelt en zorgt dat deze ten goede komen aan mensen die dat vaccin nodig hebben. Aeras wordt geleid door Dr. Jerald Sadoff. Dr. Sadoff heeft toezicht gehouden op de FDA licensering van vijf vaccins en heeft bij Merck en het Walter Reed Army Institute of Research aan het onderzoek en de ontwikkeling van verschillende kandidaat-vaccins gewerkt.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).


Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Elizabeth Goodwin
Tel +31-(0) 71-524 8718
e.goodwin@crucell.com

Aeras
Natalie Waugh
Tel +1-301-547-2917
media@aeras.org