Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

C2000 werkt naar behoren in Amsterdam

25 maart 2004

Het digitale communicatiesysteem C2000 werkt in Amsterdam naar behoren. Dit in tegenstelling tot het beeld dat enkele ambulancemedewerkers van de VZA hebben opgeroepen. Bij een recent incident in Amsterdam voelde de bemanning van een ambulance zich zo bedreigd dat zij gebruik heeft gemaakt van de noodknop op hun portofoon. Deze noodmelding is ontvangen door de centralist die onmiddellijk de politie heeft gewaarschuwd. Deze was ook snel ter plaatse. Toch is een deel van de ambulances van VZA teruggegaan naar het oude analoge netwerk. De overige VZA ambulances en alle ambulances van de GG&GD Amsterdam zijn C2000 blijven gebruiken.
---

Het personeel van de ambulance is vooral verontrust over de late bevestiging van de meldkamer dat de noodoproep was aangekomen. Dit duurde 33 seconden; binnen die tijd was de politie al gewaarschuwd. Het ambulancepersoneel in Amsterdam dat gebruik maakt van de noodknop heeft direct, met de hoogste prioriteit, 20 seconden open gesprekstijd met de centralist. Die tijd kan gebruikt worden om met de centralist te overleggen. Bij veel dreiging kan het zo zijn dat er van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt kan worden. Een rood lampje op de portofoon geeft echter ook aan dat de noodoproep door de meldkamer is ontvangen.

Het C2000 systeem heeft niet gefaald. Gebruikers moeten wennen aan nieuwe procedures, techniek en randapparaten en goed worden opgeleid. In stress gevoelige situaties is een noodknop procedure nog geen routinematige handeling. Alle portofoons in het C2000 systeem zijn uitgerust met een noodknop, in tegenstelling tot de huidige analoge portofoons.