Gemeente Alkmaar


Gemeente alsnog akkoord met vroegtijdig sluiten JIP

Alkmaar, 24 maart 2004

Gemeente en Kern 8 waren opnieuw in overleg over het sluiten van het JIP (Jongeren informatie Punt). Beide partijen kwamen tot de conclusie dat het vroegtijdig sluiten van het JIP verder geëffectueerd kon worden.

De voorgeschiedenis
Medio april 2003 heeft de gemeente Kern8 laten weten dat zij prioriteit geeft aan het structureel in stand houden van het ambulante jongerenwerk door herschikking van de middelen van het jongerenwerk. De herschikking omvat de sanering van het Jongeren Informatie Punt uiterlijk 1 januari 2005 echter met behoud van de informatie-adviesfunctie in de jongeren- en tienercentra. Medio november 2003 meldt Kern8, dat gelet op het aangekondigde subsidie voor 2004 en het streven naar een sluitende begroting voor het jaar 2004, over te willen gaan tot een vroegtijdige sluiting van het JIP. Begin december 2003 vindt onder meer over de voorgenomen sluiting bestuurlijk overleg plaats tussen Kern8 en de gemeente. Van gemeentezijde wordt de eerdere sluiting betreurd, maar stemt men in met de noodzakelijk te nemen stappen om tot een sluitende begroting 2004 te komen. Op 13 februari 2004 meldt Kern8 de gemeente dat de sluiting per 1 maart 2004 plaatsvindt.

Overleg
De snelle sluiting leidt tot verwarring. Inmiddels heeft er opnieuw overleg over de sluiting plaatsgevonden tussen de directeur van Kern8 en de wethouder Welzijn. Partijen hebben tijdens dit overleg geconstateerd dat Kern8, enerzijds gelet op de financiële situatie, belang heeft bij deze snelle sluiting. Anderzijds had Kern8 al in een vroegtijdig stadium maatregelen genomen zodanig dat het JIP per 1 maart kon sluiten zonder al te grote consequenties

Toekomst
De gemeente geeft Kern8 nog steeds financiële middelen om de informatie- en adviesfunctie aan jongeren voort te zetten. De gemeente vraagt daarbij Kern8 deze functie vorm en inhoud te geven in relatie tot het ambulante jongerenwerk en de bestaande jongeren- en tienercentra. De aanloopfunctie die het JIP had behoort daarmee echter tot het verleden.

24 maart 2004