BVE RAAD


Presentatie rapport 'Sociale veiligheid in de Bve-sector 2001-2002'

Vandaag heeft mevr. Margo Vliegenthart, voorzitter van de Bve Raad, het rapport 'Sociale veiligheid in de BVE-sector 2001 - 2002' overhandigd aan minister Van der Hoeven van OCW. Dit rapport past in een geheel aan maatregelen waartoe binnen de Bve Raad in 2000 is besloten om de veiligheid en veiligheidsbeleving op scholen in de BVE-sector te bevorderen. Daartoe is ondermeer het platform Veiligheid en geweld in de BVE-sector in het leven geroepen. Hieraan neemt 85 % van de instellingen deel. De sector heeft enkele jaren geleden al de koe bij de horens gevat door actief de veiligheidssituatie onder de loep te nemen.

Naast het onderzoek bij de leerlingen, dat al in 2003 is gepresenteerd, is dit rapport de weergave van het onderzoek onder medewerkers. In dit rapport wordt een beeld geschetst van vormen van ongewenst gedrag waar personeel in de BVE-sector (beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) mee geconfronteerd werden in genoemde periode, de wijze waarop zij dat ervaren en hoe er op de instelling mee wordt omgegaan.Het gaat hierbij zowel om vormen van materieel geweld (vandalisme en diefstal) als psychisch - fysiek geweld (discriminatie, bedreiging, lichamelijk geweld en seksuele intimidatie)

Enkele conclusies:

- Klas en schoolgebouw zijn een veilige haven (ruim 90 %).
- Veiligheidsgevoel in de omgeving van de school loopt iets terug (ruim 80 %).

- Kleine 10 % van de medewerkers bleek geconfronteerd te zijn met vormen van ongewenst gedrag (psychisch-fysiek geweld).
- Deze uitkomsten komen gedeeltelijk overeen met de situatie in het voortgezet onderwijs.

- Op het gebied van het veiligheidsbeleid blijken er verbeteringen mogelijk. In de periode 2001-2002 rapporteerde personeel dat slachtoffer was van ongewenst gedrag, niet in alle opzichten tevreden te zijn over het veiligheidsbeleid van de school. De naleving van regels op school door personeel was eveneens voor verbetering vatbaar.

Maatregelen:
Dit onderzoek naar de veiligheidsbeleving onder personeel is onderdeel van een pakket van maatregelen dat erop is gericht de sociale veiligheid in de sector waar nodig te verbeteren. Andere initiatieven zijn:

- De monitor veiligheidsbeleving onder de deelnemers. Een eerste meting is verricht. Momenteel wordt een tweede meting uitgevoerd om een representatiever beeld te krijgen. Op basis hiervan wordt de feitelijke ontwikkeling gevolgd en kunnen maatregelen worden bijgesteld.

- Een tweede meting onder personeel wordt begin 2005 gehouden.
- Er is een incidentenregistratiesysteem ontwikkeld en ingevoerd bij de instellingen in de BVE-sector.

- Er is een handreiking veiligheidsplannen samengesteld. Hiermee kunnen de instellingen op maat een plan voor hun eigen instellingen en locaties maken.

- Er zijn conferenties gehouden waarop uitwisseling van 'best practices' tussen de instellingen mogelijk zijn.
- Op 25 maart a.s. congres 'Werken aan Veiligheid'.

Vangnet
De veiligheidssituatie in het (beroeps)onderwijs is gediend met de aanwezigheid van een goed functionerend vangnet. Verbetering in het onderwijsachterstandsbeleid, jeugdzorg, gezinszorg en reclassering en samenwerking met de politie zal de ketenaanpak versterken die nodig is om jongeren die maatschappelijk disfunctioneren op het rechte pad te houden of te krijgen. Onderwijsinstellingen kunnen dit niet alleen.

Noot redactie:

Het rapport 'Sociale veiligheid in de BVE-sector 2001-2002' kunt u downloaden via de website van de Bve Raad: www.bveraad.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Bert Molenkamp, voorzitter van het platform Veiligheid en geweld in de BVE-sector, tel. 033 422 18 07 of 06 204 905 20.

Als landelijke branche- en werkgeversorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt 650.000 deelnemers en 46.000 werknemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het middelbaar beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.

23 jan 04 14:44