Universiteit van Amsterdam

Gietijzeren pan medicijn tegen bloedarmoede


Promotie Geneeskunde


donderdag 25 maart 10.00 uur

Koken in gietijzeren pannen is een goede oplossing om ijzertekort in het bloed tegen te gaan. Dit concludeert Paul Prinsen Geerligs uit onderzoek dat hij deed in het zuiden van Malawi, waar bloedarmoede een ernstig gezondheidsprobleem is. Bij volwassenen stijgt bij het gebruik van deze potten ook het hemoglobinegehalte (bij kinderen blijft dit echter ongewijzigd). De overstap van de traditionele aluminium pan naar de gietijzeren pan verloopt nog moeizaam: de bevolking vindt die te zwaar en te snel roesten. Een goede marketing kan helpen om deze eenvoudige preventieve methode in te zetten voor de bestrijding van bloedarmoede, meent Prinsen Geerligs.

P.D. Prinsen Geerligs: Under-utilized approaches to control anaemia in developing countries. Promotor is prof. dr. B.J. Brabin.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.