UNIVERSITEIT UTRECHT

Universiteit Utrecht: Eiwitten sleutel gezondheid of ziekte

Gerenommeerde Proteomics onderzoeker Matthias Mann in Utrecht

Een van de meest toonaangevende onderzoekers op het gebied van proteomics op dit moment is Prof.dr. Matthias Mann (1959). Hij houdt op donderdag 25 maart een lezing vanuit het Academisch Biomedisch Centrum Utrecht (ABC). Op vrijdag 26 maart krijgt Mann een eredoctoraat van de Universiteit van Utrecht op voordracht van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen. Zijn erepromotor is Prof.dr. A.J.R. Heck, eveneens een autoriteit op dit gebied. Heck is hoogleraar Biomoleculaire Massaspectrometrie bij Farmaceutische Wetenschappen én Scheikunde, en wetenschappelijk directeur van een van de grote nationale centra die recent vanuit het Genomics Initiatief zijn opgericht: het Netherlands Proteomics Centre. Op beide dagen is er gelegenheid om Matthias Mann te interviewen en/of om meer informatie te krijgen over het NPC als het ABC.

Matthias Mann is hoogleraar aan de University of Southern Denmark-Odense. In 1992 werd Mann groepsleider van de 'Peptide and Protein group' in het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) in Heidelberg. Mann heeft meegewerkt aan de doorbraken bij het in kaart brengen van eiwit-netwerken en het nauwkeurig kwantificeren van eiwit-expressie niveaus, en belangrijke bijdragen geleverd aan het ontwikkelen van methoden om snel en gevoelig eiwitten te identificeren met behulp van massaspectrometrische data en genoom sequenties. Hij stond bijvoorbeeld mede aan de wieg van de ontwikkeling van de nieuwe electrospray ionisatie methode, waarvoor zijn promotor John Fenn in 2002 de Nobelprijs kreeg, en waarvan Mann de grote mogelijkheden voor toepassingen in biologie en geneeskunde erkende. Er staan meer dan 200 publicaties op zijn naam, waaronder heel wat in bekende vakbladen als Nature, Science and Cell. Hij was de meest geciteerde wetenschapper op scheikundig gebied tussen 1994 en 1996.

Concrete voorbeelden van zijn onderzoek
Matthias Mann bracht onder andere een onderdeel in kaart van telomerase, een enzym dat betrokken is bij het reguleren van het 'rafelen' van telomeren (chromosoomuiteinden) waardoor chromosomen snel verouderen en beschadigd raken, met alle gevolgen van dien. Mann identificeerde ook Caspase-8 dat cruciaal blijkt bij de apoptose (geprogrammeerde celdood) van een cel: als dit proces verstoord wordt, blijven cellen ongecontroleerd groeien. Door Mann ontwikkelde methodes worden ook gebruikt bij onderzoek van de menselijke malaria parasiet Plasmodium falciparum. De analyse toonde meer dan 1200 betrokken eiwitten aan, waaronder eiwitten die zeer specifiek zijn voor bepaalde stadia in de cyclus van deze parasiet. Dit soort onderzoek levert informatie op die mede kan helpen om een betere remedie te vinden tegen deze levensbedreigende ziekte. Redenen genoeg om een dergelijke wetenschapper op zo'n relatief jonge leeftijd voor te dragen voor een eredoctoraat.

Het belang van proteomics
Het in kaart brengen van menselijke genen heeft een nieuw tijdperk ingeluid in de humane biologie waarin er meer inzicht komt in ziekte en gezondheid bij de mens, en daardoor meer zicht op medicijnen en therapieën. 'Proteomics' is een logisch vervolg op 'Genomics': door het proteomicsonderzoek verschuift de aandacht van het in kaart brengen van genen naar de producten van genen - de eiwitten - en hun functies. De naar schatting meer dan 1 miljoen verschillende eiwitten in een cel en hun interacties vormen ook de sleutel tot gezondheid of ziekte. Voorbeelden van ziekten waarbij de regulerende functies van eiwitten een cruciale rol spelen zijn kanker, ziekten van het immuunsysteem en bepaalde psychiatrische ziekten, maar ook malaria en nog vele andere. Door beter inzicht te krijgen in de biologische processen op moleculair niveau zal het mogelijk worden om nieuwe en effectievere geneesmiddelen te ontwikkelen en om betere biomarkers voor ziekten te krijgen. Nieuwe en verbeterde proteomics technologieën en onderzoeksmethoden zullen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Programma
25 maart, 15.00 uurVan Lier en Egginkzaal, in de hal van het Bestuursgebouw,Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht ABC lezingProf. Matthias Mann, Ph.D.(Center for Experimental BioInformatics (CEBI), University of Southern Denmark, Odense) 'Quantitative proteomics applied to signaling and organellar proteomics'

Noot voor de pers:
Er is gelegenheid om Matthias Mann te interviewen of nadere tekst en uitleg te krijgen over het Netherlands Proteomics Centre en/of het Academisch Biomedisch Centrum Utrecht. Hiervoor kunt u contact opnemen met:


- voor Matthias Mann of het NPC: Silvie Hermsen, (030) 253 4564, hermsen@npc.genomics.nl

- voor het ABC: Aaltje van Gastel, 06-54782612, info@abc.uu.nl

Meer informatie over Matthias Mann:
http://www.abc.uu.nl/newsagenda/agendaarchive/march/lecturemann/30365m ain.html

Het NPC - Netherlands Proteomics Centre brengt op strategische wijze universitaire onderzoekers uit Utrecht, Groningen, Rotterdam, Wageningen, Nijmegen en Leiden en bedrijven bij elkaar om de technologieën van het proteomicsonderzoek verder te ontwikkelen in een topcentrum van internationaal
niveau. www.netherlandsproteomicscentre.nl

Het ABC - Academisch Biomedisch Centrum Utrecht - is een samenwerkingsverband op gebied van Life Sciences van de Universiteit Utrecht tussen de faculteiten Geneeskunde (ingebed in het UMC-Utrecht), Diergeneeskunde, Farmaceutische Wetenschappen, Biologie, en Scheikunde alsmede het KNAW Hubrecht Laboratorium. Het ABC bepaalt het biomedisch profiel van de Universiteit Utrecht op het gebied van hoogwaardig onderzoek en onderwijs, gezamenlijke faciliteiten en investeringen, een goede biotechnologische infrastructuur en bedrijvenstimulering in een maatschappelijk relevant kader. www.abc.uu.nl

15 mrt 04 11:00