Drempels weg


Presentatie gebruiksvriendelijkheidsonderzoek

op 25 maart in Zeist

15-03-2004
Bron: persbericht stichting Accessibility
Zeist - 15 maart 2004. Vandaag de dag beginnen meer organisaties te beseffen dat het toegankelijk maken van de website meer is dan een kwestie van goed fatsoen. Mensen met een handicap en senioren zijn namelijk een (snel) groeiende markt op het internet. Commerciële organisaties lopen nu inkomsten mis doordat hun website niet toegankelijk is.
Op donderdag 25 maart 2004 presenteert de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, in samenwerking met de stichting Bartiméus Accessibility en het Landelijk Bureau Toegankelijkheid, het gebruiksvriendelijkheidsonderzoek. Het
gebruiksvriendelijkheidsonderzoek is een nieuwe dienst ter ondersteuning van het toegankelijk maken van websites voor mensen met een handicap en senioren.
Het is voor het eerst in Nederland dat een onderzoek zich zo specifiek richt op de gebruiksvriendelijkheid van websites voor mensen met een handicap.

Het gebruiksvriendelijkheidsonderzoek is opgebouwd uit 3 onderzoeksprotocollen die zijn ontwikkeld door de Universiteit Twente. Bij twee (van de drie) onderzoeksprotocollen staat actieve deelname door gehandicapten en senioren centraal. De mate van gebruiksvriendelijkheid van een website wordt bepaald door de wijze waarop de website door de deelnemers wordt ervaren. Het derde onderzoek is een expertbeoordeling.

Eerste site onderzocht
Inmiddels is de eerste website met behulp van het gebruiksvriendelijkheidsonderzoek onderzocht. Samen met de SNS bank is de website van de bank onderworpen aan een zware test met als vraag: wat vinden mensen met een handicap van uw website en is deze gebruiksvriendelijk. De SNS Bank staat bekend om haar aandacht voor, onder andere, toegankelijkheid en steunt veel initiatieven op dit gebied.

Regelgeving
Ondanks het feit dat er, met name bij overheidsorganisaties, meer aandacht wordt besteed aan toegankelijkheid voor gehandicapten en senioren verloopt het proces naar toegankelijk internet nog veel te stroef.
Nederland ontbeert regelgeving waarmee organisaties worden verplicht bij de bouw van hun website rekening te houden met gehandicapten en senioren.
Enerzijds is het gebrek aan regelgeving op dit vlak een voordeel. Organisaties die nu hun medewerking verlenen aan het toegankelijk/gebruiksvriendelijk maken van hun website doen dit voornamelijk vanuit de overtuiging dat zij een nuttige bijdrage leveren aan een toegankelijk internet en niet vanuit dwang. Dergelijke organisaties zullen, in de toekomst, eerder geneigd zijn om toegankelijkheid als uitgangspunt te nemen.
Aan de andere kant zorgt het gebrek aan regelgeving voor besluiteloosheid bij organisaties waardoor internettoegankelijkheid steeds vaker vooruit wordt geschoven.
Zolang er geen regelgeving bestaat die toegankelijkheid van websites verplicht stelt moeten initiatieven, zoals het
gebruiksvriendelijkheidsonderzoek, organisaties stimuleren.


----
Meer informatie over het gebruiksvriendelijkheidsonderzoek is te vinden op www.gebruikersonderzoek.nl Inhoudelijke informatie over het gebruikersonderzoek is verkrijgbaar bij Stichting Accessibility, de heer Danny Schuit, 030 - 6982401, d.schuit@accessibility.nl En op www.accessibility.nl