Bond van Nederlandse Architecten

Drie prijswinnaars en drie eervolle vermeldingen

BNA Jonge Architectenprijsvraag Ronald McDonald VU Kinderstad

Jonge architecten en aankomende architecten hebben hun beste krachten gewijd aan de BNA-prijsvraag voor Ronald McDonald VU Kinderstad op het dak van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het programma omvat een multifunctionele ruimte van 650 m2 waarin onder meer plaats moet zijn voor functies als een theater, een 'spottersnest', een spelershome en een infotheek.

Er zijn zevenenvijftig inzendingen binnengekomen voor de BNA Jonge Architectenprijsvraag Ronald McDonald VU Kinderstad. Drie plannen zijn door de jury bekroond met een prijs, drie plannen krijgen een eervolle vermelding. Een van de prijswinnaars krijgt de opdracht het bekroonde ontwerp te realiseren. De bouw van VU Kinderstad start begin 2005.

Het bestuur van de Ronald McDonald VU Kinderstad beraadt zich, bijgestaan door een bouwcommissie, de komende twee weken over de drie door de jury voorgedragen plannen en zal op 25 maart 2004 tot de definitieve keuze komen. Meteen daarna zullen tijdens een persconferentie de prijswinnaars en de eervolle vermeldingen bekend worden gemaakt.

Genomineerden
De zes genomineerde plannen, op alfabetische volgorde, zijn:
- Balloon
Inzender: Tom Wauben uit Geleen.

- Caterpillar
Inzenders: F.H. Pieper, R.M. van Valkenburg en L.A.Sidler uit Delft.
- ER OP UIT
Inzenders: Roland Pouw en Björn van Rheenen (Sponge, architects) met als adviseur Rupali Gupta uit Amsterdam.
- HUIS!
Inzenders: B.H.J.Harbers en S. Bom (Van Tilburg en Partners) uit Rotterdam.
- NAAR ZOLDER!
Inzenders: Daan Bakker, Catherine Visser en Paul van der Voort (daf-architecten) met medewerking van Andreas Müller en Ferry den Ridder uit Rotterdam.
- VU KINDERSTAD IN DE WOLKEN
Inzender: Maarten van Bremen (Group for Architecture) uit Rotterdam.

Jury
De jury bestaat uit de architecten Pi de Bruijn, Jeanne Dekkers, Jeroen van Schooten en Han Westelaken, kinderneuroloog prof. Leo Smit en voorzitter van het Ronald McDonald Kinderfonds Ed Nijpels. De jury heeft veel waardering voor het niveau van de inzendingen en is te spreken over de voortreffelijke wijze waarop veel plannen zijn gepresenteerd.

BNA Jonge Architectenprijsvraag 2003

De Bond van Nederlandse Architecten BNA en het Ronald McDonald Kinderfonds schrijven samen de wedstrijd uit voor jonge en aankomende architecten. De deelnemers mogen niet ouder zijn dan 40 jaar. Het Ronald McDonald Kinderfonds wil met de prijsvraag tot de keuze van een architect komen voor de realisatie van het project. De BNA stimuleert met de prijsvraag de vakbeoefening door jonge en aankomende architecten.

De Jonge Architectenprijsvraag is een initiatief van de Stichting Jonge Architectenprijs. Eerder zijn acht prijsvragen uitgeschreven. De vorige editie, met als onderwerp Het Wilde Wonen, is in samenwerking met de BNA georganiseerd. De BNA heeft nu het initiatief overgenomen.

Ronald McDonald VU Kinderstad

Kinderen kunnen in Ronald McDonald VU Kinderstad even vergeten dat ze ziek zijn. Het is een plek waar ze tot rust kunnen komen en kunnen spelen. Via een webcam kunnen zelfs de dieren in Artis gevolgd worden en in het 'spottersnest' bekijken de zieke kinderen, ook vanuit bed, de vliegtuigen van Schiphol. Het idee van VU Kinderstad is zes jaar geleden ontstaan bij de medewerkers van de VU Kinderkliniek. De medewerkers wilden iets extra's doen voor de zieke kinderen die daar behandeld worden. Als zieke kinderen bovenal kind kunnen zijn, bevordert dit hun herstel.