Gemeente Alkmaar


Betrokken ondernemen in Alkmaar

Alkmaar, 17 maart 2004

Op donderdag 25 maart organiseert het Centrum Bedrijf & Samenleving Alkmaar (CB&SA) een themadag over betrokken ondernemen in Alkmaar. Het CB&SA heeft tot doel het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen om zich gezamenlijk in te zetten voor de kwaliteit van de samenleving. Burgemeester Van Rossen is lid van het comité van aanbeveling en wil bedrijven stimuleren op deze wijze een bijdrage te leveren aan de Alkmaarse samenleving.

CB&SA is opgericht in april 2003 door vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de gemeente en maatschappelijke organisaties in Alkmaar. Doel van het centrum is vorm te geven aan het betrokken ondernemen door het inventariseren en samenbrengen van vraag en aanbod. Renée Rademacher van CB&SA stelt dat ondernemers bijna dagelijks benaderd worden met het verzoek voor sponsoring of een vrijwillige financiële bijdrage. "In de praktijk blijkt dat het veel moeite en energie kost uit al die aanvragen de juiste keuze te maken. Vaak geldt dan het principe van `die het eerst komt, het eerst maalt'. Daar is niets mis mee, maar het kan ook effectiever. CB&SA maakt een optimale koppeling tussen bedrijf en de samenleving".

Om de leefbaarheid in de huidige, complexe samenleving te waarborgen, is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. De samenwerking tussen bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties kan verschillende vormen hebben. Tijd, kennis en middelen kunnen actief worden ingezet. Het CB&SA bemiddelt tussen particuliere ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Een voorbeeld van een dergelijk initiatief is het bedrijf MEE Noordwest Holland dat in het kader van teambuilding ging schuren, schaven en schilderen bij Scouting Marco Polo. Zowel de medewerkers van het bedrijf als de scouting waren erg positief over het werk dat is verzet. Andere bedrijven/organisaties die zich hebben aangemeld zijn: Rabobank, Kamer van Koophandel, Woonwaard, Hogeschool InHolland, Adviesbureau Temid en Schuurman Keukens.

Het Centrum Bedrijf & Samenleving Alkmaar ontvangt tot en met 2005 een financiële bijdrage van de gemeente Alkmaar onder voorwaarde dat het bedrijfsleven ook een bijdrage levert. Wethouder van Economische Zaken, de heer Godijn, omschrijft het belang van de samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties als volgt: "Maatschappelijk betrokken ondernemingen willen niet alleen verantwoordelijkheid dragen voor de eigen bedrijfsvoering, maar ook voor de (directe) omgeving waarin zij opereren. Dat is goed voor het bedrijf en het personeel, maar ook voor Alkmaar."

Burgemeester Van Rossen juicht het initiatief van CB&SA enthousiast toe. "De kern van onze Alkmaarse samenleving is de betrokkenheid bij elkaar. Daar waar kennis, menskracht en materiaal optimaal bij elkaar kunnen worden gebracht om de kwaliteit van de stad te verbeteren, sluit ik mij daar graag bij aan en wil ik dat zeker stimuleren", aldus de burgemeester. Zij adviseert elke Alkmaarse ondernemer zich aan te melden bij het CB&SA en een actieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de samenleving.

Op donderdag 25 maart 2004 organiseert CB&SA een themadag over het belang van betrokken ondernemen vanaf 15.30 uur tot 18.00 uur in Koekenbier aan de Kennemerstraatweg 16. Naast introducties van burgemeester Van Rossen en mevrouw Rademacher zullen enkele concrete projecten worden belicht. Zowel bedrijven als maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom op deze themadag. Voor aanmeldingen kunt u contact opnemen met 06 - 411 83 720.

17 maart 2004