Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum : 25 maart 2004


Onderwerp : Nieuwe woonmilieus in regio Utrecht

Nummer : 001

83b452.gif

Utrecht Utopia 2

VERNIEUWENDE WOONMILIEUS IN UTRECHT

Op 25 maart, vanaf 13.00 uur, aanstaande worden in het Educatorium in Utrecht De Uithof een aantal vernieuwende concepten voor wonen in de regio Utrecht gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst worden de resultaten getoond van een workshop die begin februari is gehouden onder de titel Utrecht Utopia 2. Stedenbouwkundigen, architecten, ambtenaren en ontwikkelaars hebben zich toen gebogen over de vraag: Welke woonmilieus heeft de regio Utrecht nodig? In enkele dagen werden in vier verschillende ateliers voor vier locatietypen de belangrijkste kwalitatieve uitdagingen in beeld gebracht.

Waarom Utrecht Utopia 2

Nergens in Nederland is de woningnood zo groot als in de regio Utrecht. De grote bouwopgave die nodig is om de achterstand in te halen heeft als risico dat kwaliteitsaspecten onderbelicht blijven. De woonconsument van de toekomst vraagt in toenemende mate om een woonplek met een eigen identiteit en karakter. Woonwijken worden aantrekkelijker wanneer ze tegemoetkomen aan deze behoefte en iets bijzonders te bieden hebben. De kritiek op de monotone Vinex-woningbouw en de problematiek in de verouderde stadswijken vragen om een bestuurlijk antwoord. Voor het Bestuur Regio Utrecht (BRU) was dit de aanleiding om deze problematiek in samenhang op de politieke agenda te plaatsen.

Wat ging eraan vooraf

In het kwaliteitshandvest Regio Utrecht staan de bestuurlijke ambities over de gewenste ruimtelijke kwaliteit. Deze zijn eind 2001 door een groot aantal regionale partijen en marktpartijen ondertekend. Centraal onderdeel hiervan zijn de ambities gericht op meer woonmilieudifferentiatie. Hierop wordt meer specifiek ingegaan in de regionale woonvisie Utrecht Utopia, tevens uit 2001. Naar aanleiding hiervan zijn ook het Utrechts Netwerk voor Innovatie en Economie (UNIE) en de vereniging Nieuw Utrecht (NU) met dit onderwerp aan de slag gegaan. Begin 2002 leidde dit tot de workshop Utrecht Utopia 1. Deze werkwijze smaakte naar meer en was mede aanleiding voor de workshop Utrecht Utopia 2. De workshop van dit jaar had een meer integrale opzet: onderzoeken welke aanvullende mogelijkheden er zijn voor woonmilieudifferentiatie en vernieuwende woningbouw. De workshopresultaten zullen worden ingebracht in het in voorbereiding zijnde Regionaal Structuurplan 2005-2015.

De opgave

Er zijn vier locatietypen onderzocht: centrumstedelijke woonmilieus, buitencentrummilieus, gemengde woonwerkmilieus aan de stadsrand en centrumdorpse / landelijke woonmilieus. Voor elk van deze typen zijn telkens twee heel verschillende locaties bestudeerd om zichtbaar te maken welke verschillende soorten woonmilieus er mogelijk zijn. Door hierin te zoeken naar extreme oplossingen kan worden tegengegaan dat overal in de regio dezelfde woonwijken verrijzen. Zo zijn bijvoorbeeld de potenties van het Kromhoutterrein afgezet tegen de ontwikkelingsmogelijkheden in De Uithof.

In de ontwerpateliers is gezocht naar de juiste balans in dichtheid, combinaties van functies en woningtypen in een passende relatie met de woonomgeving. Belangrijk thema is tevens de relatie met de sociale structuur van wijken. Ook is onderzocht hoe verstedelijking kan samengaan met een kwaliteitsverbetering van het landelijke gebied. De workshopresultaten moeten most advanced, yet acceptable zijn, als inspiratiebron voor verandering. Het gewenste eindresultaat is een woonmilieucatalogus met specifiek voor de regio Utrecht geschikte woonmilieutypen.

Wilt u de presentatie op 25 maart bijwonen?

Aanmelden via info@regioutrecht.nl , o.v.v. Utrecht Utopia 2, naam, adresgegevens, telefoonnummer, organisatie of bellen met: Secretariaat BRU : 286 25 25

De bijeenkomst op 25 maart is met name bedoeld voor bestuurders, raadsleden, statenleden, maatschappelijke organisaties, ontwikkelaars en ontwerpers.

De presentaties van de supervisors van de ontwerpateliers staan centraal; en uiteraard de algemene conclusies die getrokken kunnen worden. De algemene inleiding wordt verzorgd door Dick Wijte, BRU-portefeuillehouder Volkshuisvesting. Als supervisors treden op: Bart Mispelblom (Tangram Architecten), Moriko Kira (Moriko Kira Architect), Wilfried van Winden (Molenaar en van Winden) en Luc Vrolijks (Urhahn Urban Design).

Algemene informatie: www.regioutrecht.nl

Utrecht Utopia 2 wordt mede mogelijk gemaakt door het Utrechts Netwerk voor Innovatie en Economie (UNIE), vereniging Nieuw Utrecht, architectuurcentrum Aorta, Regioplatform Woningbouw Utrecht, Universiteit Utrecht en de atelierdeelnemers.