Openbaar Ministerie

parket Almelo, 23 maart 2004

Speciale zitting voor vuurwerk overtredingen

Speciale vuurwerkzitting economische politierechter

Op 25 maart wordt door de economische politierechter in Almelo een speciale vuurwerkzitting gehouden. Er worden drie zaken voor de rechter gebracht; een zaak met 9 verdachten (afkomstig uit Hengelo, Wierden en Almelo), een zaak met 5 verdachten (afkomstig uit Almelo, Wierden en Vroomshoop) en een zaak met één verdachte, afkomstig uit Enschede.
In alle zaken gaat het om het voorhanden hebben van niet toegestaan consumentenvuurwerk (artikel 1.2.2 vuurwerkbesluit). In de zaken met meerdere verdachten is er sprake van handel in niet toegestaan consumentenvuurwerk. In de zaak met negen verdachten is bovendien sprake van het voorhanden hebben van en de handel in wapens en munitie, namelijk vuurwerkpistolen en de daarbij behorende munitie.

Het gaat daarbij om zeer gevaarlijk vuurwerk, zoals bijvoorbeeld titanium-shells. Tijdens de jaarwisseling 2002/2003 bleek het gevaar van dit soort vuurwerk nog eens; in Almelo kwam bij een ongeval met een dergelijke titanium-shell een man om het leven.

In de zaak met één verdachte is sprake van het voorhanden hebben van en de handel in niet toegestaan consumentenvuurwerk en het niet melden van een inrichting voor de opslag van consumentenvuurwerk. In deze zaak is al eerder een man uit Enschede veroordeeld. In december 2003 legde de meervoudige economische kamer in Almelo hem een taakstraf op van 240 uur, alsmede een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van 500 euro. De man had in een dichtbevolkte woonwijk in Enschede 643 kilo vuurwerk opgeslagen.

De vuurwerkzitting op 25 maart in het gerechtsgebouw van Almelo begint om 13.30 uur.