Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/032wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 032, 23 maart 2004

Symposium Marine biotechnologie

De oceaan heeft nog een zee aan mogelijkheden

Een lijmstof uit mosselen die bruikbaar is in de geneeskunde, energiewinning op een drijvend platform in zee dat tevens dienst doet als kweekvijver voor zeefruit. De woestijn vergroenen met water dat bij olieboringen vrijkomt. Enkele thema's die ter sprake komen op het symposium Marine biotechnology, An ocean full of prospects dat donderdag 25 maart in Wageningen plaatsvindt. Het symposium wordt georganiseerd door de vereniging van Biotechnologiestudenten Codon van Wageningen Universiteit.

Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

De organisatoren van het internationale symposium een programma hebben een programma samengesteld rond de thema's Food & Feed, Energy and Sustainability and Pharmaceuticals.

Het symposium met sprekers uit het bedrijfsleven en de universitaire wereld over onderwerpen in het nieuwe vakgebied van de marine biotechnologie vindt plaats in het Wiskunde-gebouw, (gebouw 308), De Dreijen, Wageningen.

Programma

10.00 Opening door dr. Aalt Dijkhuizen, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR

10.30 Thema: Energy and Sustainability

Energie van zee

Een drijvend platform op zee voor het duurzaam opwekken van energie uit golven en wind, terwijl op een dier- en milieuvriendelijke manier vis en schelpdieren worden gekweekt.

SeaWing

Spreker: Dr.ir. Jan Ketelaars, Plant Research International, Wageningen UR

Vergroenende woestijn

In het zuiden van Oman komt bij de olievelden dagelijks meer dan 300.000 m3 water vrij dat ongebruikt onderaards als afvalwater verdwijnt. Dat water kan ook worden benut om de woestijn te vergroenen.

Spreker: Paul Verbeek, Shell International Exploration and Production, Rijswijk

Energie uit algen

Uit de biomassa van microscopisch kleine algen kunnen fijnechemicaliën, zoals kleurstoffen, en biobrandstof worden gewonnen. De algen halen in eerste instantie nuttige grondstoffen uit afvalwater.

Spreker: Hans Reith MSc, ECN

12.00 Lunch

13.00 Thema Food and Feed

Algenproducten uit de reactor

In een reactor kan de productie van ingrediënten voor voedingsmiddelen, diervoeders en andere producten onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvinden. Hoe verzeker je in zo'n proces de efficiëntie, voedselveiligheid en kwaliteit en hoe zet je het product in de markt?

Spreker: Dr. Wilhelm Johannisbauer, Cognis

Vetzuren van micro-organismen uit zee

De zogenoemde meervoudig onverzadigde vetzuren uit vis staan te boek als gezond, maar de kans is groot dat er straks visolie meer beschikbaar is? Microscopische organismen in zee kunnen een alternatief vormen, omdat die ook flinke hoeveelheden van de heilzame vetzuren kunnen bevatten.

Spreker: Lolke Sijtsma, Plant Research International, Wageningen UR.

Nuttige stoffen uit algen

Micro-algen geven hun hoogwaardige stoffen die ze bevatten niet zomaar prijs. Om bij de nuttige stoffen te komen, zoals carotenoïden die van belang zijn voor voedingsmiddelen, cosmetica en farmaceutische producten, moet je een proces ontwikkelen waarbij de begeerde stof gescheiden wordt van de achterblijvende algen in het water.

Spreker: Dr. ir. Moh. Amin Hejazi, Food and Bioprocess Engineering, Wageningen UR

15.00 Thema Pharmaceuticals

Medicijnen uit zee

De levende natuur is een bron voor medicijnen. Zo"n veertig procent van de ruim 500 medicijnen die in de negen jaar tussen 1983 en 1994 zijn goedgekeurd zijn natuurlijke producten of afgeleiden daarvan. De zee bevat nog talloze organismen die een skala aan biochemische verbindingen produceren. De kans dat er kandidaten bij zijn voor het ontwikkelen van geneesmiddelen is wel honderd maal hoger dan bij de organismen op het land.

Spreker: Dr. José María Sánchez-Puelles, BioSafety, Madrid

Kleefstof uit mosselen

Mosselen hechten zich stevig op gladde oppervlakten, zoals steen. Hoe doen ze dat? Onderzoekers hebben inmiddels zes kleef-eiwitten gevonden in de voet van de mossel. Die blijken uitermate geschikt voor medische toepassingen. Onderzoek levert aanknopingspunten om de kwaliteit en de nu nog minimale productie op te voeren.

Spreker: Dr. ir. Sander Haemers, TU Delft

16.00 Discussie en conclusies onder leiding van dagvoorzitter, prof.dr. Johan Sanders