Politie Noord- en Oost Gelderland


Gelre ziekenhuizen

afdeling Communicatie

Postbus 9014, 7300 DS Apeldoorn


Apeldoorn / Zutphen, 24 maart 2004


Persbericht


Afspraken tussen ziekenhuizen, politie en OM vastgelegd


Met de ondertekening op 25 maart 2004 van het convenant "Beroepsgeheim en uitwisseling van gegevens tussen Gelre ziekenhuizen, politie Noord en Oost Gelderland en Openbaar Ministerie", wordt een startschot gegeven voor meer duidelijkheid omtrent het uitwisselen van persoonsgegevens.
De bovengenoemde partijen hebben een convenant opgesteld om afspraken vast te leggen over het spanningsveld tussen zwijgplicht en burgerplicht.


De belangen van ziekenhuis- en politiefunctionarissen kunnen zeer tegenstrijdig zijn. Iedereen moet voor medische zorg terecht kunnen in het ziekenhuis, zonder bang te hoeven zijn dat informatie over zijn aanwezigheid of medische informatie bij anderen dan de hulpverlener bekend wordt. De politie daarentegen heeft regelmatig informatie nodig van of over in het ziekenhuis verblijvende patiënten en / of verdachten, om strafbare feiten te kunnen oplossen of vanuit haar hulpverlenende taak.


Alle regels hierover zijn in de wet terug te vinden, maar in de praktijk ontstaan soms misverstanden en onbegrip over en weer. Vandaar dat de Politie Noord- en Oost-Gelderland, Gelre ziekenhuizen en Openbaar Ministerie een convenant hebben gesloten waarin eenduidige afspraken zijn gemaakt. De afspraken hebben onder andere betrekking op aanhoudingen, het verhoren van verdachten en getuigen, het nemen van bloedproeven en informatie-uitwisseling van verkeersslachtoffers.


Noot voor de redactie,