Ministerie van Defensie


---


---

Dodenwacht, ereposten en fakkelwacht bij Paleis Noordeinde

24-3-2004 16:32:00

Met ingang van donderdagochtend (25 maart) zal in de Chapelle Ardente in Paleis Noordeinde vierentwintig uur per dag een Dodenwacht staan opgesteld. De Bevelhebbers van de vier krijgsmachtdelen en de Chef Defensiestaf vormen donderdagochtend om negen uur de eerste Dodenwacht van het openbare rouwbeklag. De wacht zal tussen 09.00 en 23.00 uur uit vier hoofdofficieren bestaan die links en rechts van de baar staan opgesteld. Tussen 23.00 en 09.00 uur zijn dit twee ceremoniële ereposten van de marechaussee. In totaal participeren 96 militairen in de Dodenwacht.

Sinds de overbrenging van het stoffelijk overschot van prinses Juliana naar Paleis Noordeinde in Den Haag, woensdagochtend, staan tevens twee ereposten bij de rouwkapel in het paleis. De Grenadiers van het garderegiment Grenadiers en Jagers (Koninklijke Landmacht) vervullen deze posten. Naast de militairen van de Koninklijke Landmacht, vormt ook de Koninklijke Marechaussee een erepost bij het paleis.De Dodenwacht en de ereposten staan tot en met maandag 29 maart, de dag voor de uitvaart van de Prinses, bij Paleis Noordeinde.

Vanaf vanavond, bij het invallen van de duisternis, houden 31 militairen de fakkelwacht bij het lichaam van de Prinses. Tot en met dinsdagochtend zullen verschillende militairen van de landmacht, luchtmacht, marechaussee en de marine deel uitmaken van de fakkelwacht.