VERENIGING VNO-NCW


Vijfpuntenplan VNO-NCW voor innovatiebevordering MKB

Den Haag, 25 maart 2004 - Een Vijfpuntenplan van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW moet er voor zorgen dat het MKB meer investeert in innovatie en daar ook meer resultaat mee behaalt. Ook kan het aantal innovatieve (door)starters omhoog. Het plan is aangeboden aan het Innovatieplatform, dat onder leiding van premier Balkenende het innovatieve vermogen van ons land wil vergroten.

Het plan 'Innovatiebevordering MKB' van VNO-NCW is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer FME-CWM, VNCI, BouwNed, UNETO-VNI, Nederland-ICT, Federatie NRK, CBM en NEFARMA.Versterking van de rol van het innovatieve MKB is een essentiële voorwaarde voor versnelling van de economische groei. Dit geldt, naast de zakelijke dienstverlening, vooral voor de industrie. Het industriële bedrijfsleven is de motor voor productiviteitsgroei in ons land. Om dit te bereiken bepleit VNO-NCW vijf maatregelen:


1. Bundeling van innovatievragen vanuit het MKB en financiële ondersteuning van deze collectieve research en development door de overheid. Dit maakt het voor kennisinstellingen ook interessant om hieraan mee te werken. De afspraken om aanspraak te kunnen doen op de overheidsondersteuning kunnen in een 'innovatie-prestatiecontract' worden vastgelegd.


2. Stimulering van regionale netwerken van innovatieve MKB-bedrijven en kennisleveranciers, waaronder hogescholen. Dit gebeurt bijvoorbeeld al in Noord-Nederland.


3. Vergroting van de financieringsmogelijkheden voor innovatie. Met name toegang tot de kapitaalmarkt en de beschikbaarheid van durfkapitaal is van groot belang voor het MKB. De overheid moet stimuleren dat financierende ondernemers aan innoverende ondernemers worden gekoppeld.


4. Aanjagen van innovaties, door overheidsopdrachten voor onderzoek open te stellen voor innovatieve koplopers, zowel grote als MKB-bedrijven, in plaats van deze alleen aan te besteden bij publieke kennisinstellingen.


5. Herinvoering van een aangepaste regeling 'Kennisdragers in het MKB'. Doel moet zijn om op eenvoudige wijze hoogopgeleide (hbo+) medewerkers een arbeidsplaats te geven binnen het MKB. De huidige regeling is te ingewikkeld en leidt niet tot het beoogde resultaat.


---

De volledige tekst van de voorstellen onder de titel 'Innovatiebevordering MKB' staat op www.vno-ncw.nl

Voor nadere informatie:

Vereniging VNO-NCW, afdeling Media en Parlement, Roelf van der Kooij, telefoon 070 349 01 73 of e-mail: kooij@vno-ncw.nl

Vereniging FME-CWM, afdeling Communicatie, Albert Roele, telefoon 079 353 13 67 of e-mail: aro@fme.nl

25 mrt 04 09:48