Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Sterren voor schone auto's

Diesels kunnen veel schoner

Den Haag, 25 maart 2004

De ANWB presenteert vandaag een onderzoek, waarin meer dan 110 auto's beoordeeld zijn op milieuvriendelijkheid. De Europese Commissie heeft met de autofabrikanten afgesproken dat auto's veel zuiniger moeten gaan worden, ook de grenzen aan de uitstoot van schadelijke stoffen zoals onder meer, stikstofoxiden en roetdeeltjes worden steeds verder aangescherpt. Dit onderzoek geeft resultaten, waarmee de consument bij de aankoop van een nieuwe auto nu ook gemakkelijk een keuze kan maken voor het milieu.

Het onderzoek omvat de meting van 110 modellen personenauto's, diesels en benzine-modellen, alsmede de twee hybride-auto's die ook in Nederland te koop zijn. Naast deze hybrides (met daarin een accu en een benzinemotor) zijn nog tal van modellen getest, die voorzien zijn van de modernste technieken om auto's minder belastend voor het milieu te maken. Daaronder zijn ook dieselmodellen voorzien van roetfilters, waarvan de ANWB vorige maand prestaties publiceerde. Door gebruik van een roetfilter wordt de dieselmotor bijna zo schoon als de benzinemotor.

De resultaten van alle emissies zijn in punten beoordeeld, het eindresultaat is met groene sterren aangegeven. Maximaal zijn er vijf sterren te halen. De nieuwste Toyota Prius hybride scoorde het beste en miste met zijn 89 punten slechts op één punt de 5e ster. Goede tweede is de Honda Civic IMA hybride met 83 punten.

De ANWB gaat een dergelijk onderzoek over milieu-prestaties van auto's in het vervolg ieder jaar houden.


---
Disclaimer

E-mail wordt door ANWB niet gebruikt voor het aangaan van externe verplichtingen. Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor geadresseerde(n). Indien deze e-mail onverhoopt niet voor u is bestemd dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met de afzender en daarna het bericht te vernietigen. Deze e-mail mag niet worden doorgestuurd, openbaar gemaakt of verveelvoudigd worden zonder de toestemming van de afzender.
ANWB betracht grote zorgvuldigheid bij het verzenden van e-mails. ANWB kan echter niet garanderen dat deze e-mail juist, volledig, tijdig en virusvrij wordt overgebracht. In een dergelijk geval is ANWB op geen enkele wijze aansprakelijk voor enige schade, direct dan wel indirect, in welke vorm dan ook.

ANWB B.V.

---