Algemene Onderwijsbond

Persbericht / uitnodiging

26 maart 2004: 'Wat bezielt je?' Een conferentie over identiteit in het onderwijs

AOb presenteert confessioneel lespakket basisvorming

De katholieke en protestants-christelijke afdelingen van de Algemene Onderwijsbond presenteren vrijdag 26 maart aanstaande een nieuw lespakket voor het voortgezet onderwijs. Het pakket is bedoeld voor gebruik in het domein 'Mens en Maatschappij' in de onderbouw van zowel het VMBO als de HAVO/VWO afdelingen. De lessen dagen de leerlingen uit na te denken over levensbeschouwelijke vragen. Dit sluit aan bij diverse kerndoelen uit 'Mens en Maatschappij'.

De Algemene Onderwijsbond organiseert al het onderwijspersoneel uit de diverse afdelingen van het onderwijs, waaronder (dus) ook protestants-christelijk en katholiek; AOb/CVHO en AOb/Sint Bonaventura. Deze afdelingen hebben in hun doelstellingen onder andere staan het 'concretiseren van de relatie tussen de identiteit en de schoolvakken'. Ofwel door middel van het (laten) maken en aanbieden van (les)materiaal docenten en leerlingen aanzetten na te denken over levensvragen.

Met dit nieuwe lespakket in de serie 'identiteit in de vakkenlijn' worden docenten en leerlingen uitgedaagd een koppeling te maken tussen levensbeschouwelijke vragen en hun eigen positie en keuzes daarin. De lessen hebben de vorm van een webquest. De onderwerpen die behandeld worden zijn 'Liefde en huwelijk' 'HHH elden' en 'Naveltruitjes'. De gekozen manier sluit aan bij de belevingswereld van de jongeren, zowel qua onderwerpen als ook qua werkwijze. Zo wordt bij 'liefde en huwelijk' een huwelijk tussen een islamitische jongen en een christelijk meisje behandeld en moet de leerling zich hierover een mening vormen. Het lespakket is gemaakt door de SLO (stichting leerplan ontwikkeling). Het sluit goed aan bij de bestaande leerdoelen in de basisvorming, maar is vooral bedoeld om te gebruiken in het leergebied 'Mens en Maatschappij' in de nieuwe opzet van de basisvorming. Het lespakket is het eerste voor de (nieuwe) basisvorming. Eerder werd al een vijftal pakketten gemaakt voor de vijf domeinen in de 2e fase.

Het nieuwe pakket wordt gepresenteerd op de studieconferentie 'Wat bezielt je?' Op deze conferentie kunnen schoolleiders en docenten workshops volgen waarin ter sprake komt of en zo ja hoe je (christelijke) levensbeschouwelijke vragen kan behandelen op school en in de klas. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke verdieping.

Nadere informatie: Marc Mathies, AOb, 030 2989 210 De CD-Rom van het lespakket is beschikbaar
De conferentie is op 26.03.'04, International School Hilversum "Alberdingk Thijm", 09.30 u. Nadere informatie over en aanmelding voor de conferentie: www.aob.nl

---- --