Politiebond ACP

Overleg tussen directie ISC/CIP en politievakorganisaties geschorst

Op woensdag 24 maart jl. was er overleg over de nieuwe ICT-diensten bij de politie (ISC/CIP). De ACP sprak met de andere politievakorganisaties en de directie van ISC en CIP over de voortgang van de reorganisatie, de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van ISC/CIP. Tijdens het overleg van gisteren is gebleken dat het Sociaal Statuut ISC/CIP (dat in november 2003 door de minister en de politievakorganisaties werd opgesteld) onvoldoende financiële dekking geeft. Om die reden is besloten om het overleg te schorsen en eerst naar de minister te gaan voor financiële garanties.

De politievakorganisaties dringen reeds lange tijd aan op duidelijkheid over wie er in formele zin verantwoordelijk is voor de nieuwe ICT-diensten bij de politie. Die duidelijkheid zal er naar alle waarschijnlijkheid eind april zijn. ISC en CIP zijn privaatrechtelijke organisaties (d.w.z. zelfstandig en in beginsel niet gebonden aan politiek verantwoordelijken). Om die reden zijn zij dan ook niet verplicht om het Sociaal Statuut te onderschrijven. De directeur van CIP gaf tijdens het overleg van gisteren aan het Sociaal Statuut wel te onderschrijven en te volgen daar waar het zijn organisatie aanging. De directeur van ISC gaf aan dat hij zich moreel en materieel gebonden voelt aan het Sociaal Statuut, maar dat hij een voorbehoud moest maken aangezien er sprake is van onvoldoende financiële zekerheid voor de ISC. De Politievakorganisatie ACP is met de andere vakorganisaties van mening dat de minister financiële garanties moet geven voor de kosten van het Sociaal Statuut ISC/CIP. Een gezonde financiële start van een belangrijke nieuwe ICT-dienst is van het grootste belang.

Over de uitkomsten van het spoedoverleg met de minister zullen wij u z.s.m. informeren.

In de afgelopen weken hebben diverse politievakorganisaties ledenvergaderingen gehouden, zo ook de ACP. Hieruit zijn een groot aantal vragen en knelpunten naar voren gekomen op het punt van de toepassing van het Sociaal Statuut en de arbeidsvoorwaarden die leden hebben. De politievakorganisaties hebben afgesproken alle vragen en knelpunten te bundelen voor het volgende overleg met de directie van ISC/CIP (op 22 april aanstaande).