Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

24-03-2004
Geofoon van TNO, KNMI en GeoDelft: vernieuwd informatiepunt over bodemdaling en aardbevingen

De website van de Geofoon is opnieuw opgebouwd en ingevuld zodat particuliere en professioneel geĂŻnteresseerden in geologische verschijnselen als bodemdaling en aardbevingen sneller deskundige antwoorden krijgen op hun vragen. Op de website staan uitgebreide achtergrondinformatie en links naar andere relevante websites. Ook is een nieuwe verbeterde brochure verschenen met uitleg over de belangrijkste aspecten van bodembeweging. Een exemplaar van deze brochure is voor belangstellenden ook af te halen op het gemeentekantoor te Alphen.

De bodem van Nederland beweegt. Dat kan geleidelijk gebeuren zonder dat het echt opvalt, maar ook plotseling, in de vorm van een aardbeving. Ook geleidelijke bodemdaling kan tot schade leiden. Vragen over de oorzaken en de gevolgen van bodembeweging worden op de site en in de brochure beantwoord. En als het antwoord daar niet te vinden is, staan er deskundigen klaar om per e-mail een antwoord te geven.

De Geofoon is een samenwerkingsverband van TNO, het KNMI, en GeoDelft.

Voorbeeldvragen
Vragen die gesteld worden hebben betrekking op zowel de oorzaken (geologische en seismologische processen) als de gevolgen (bijvoorbeeld op gebouwen). Bijvoorbeeld:
Bestaat er een kans dat we in Nederland weer een aardbeving van > 5 op de schaal van Richter krijgen?
Kan gasopslag te Grijpskerk, Langelo en Alkmaar ook aardbevingen veroorzaken?
Kan een lager grondwaterpeil leiden tot verzakkingen, en daardoor schade veroorzaken aan woningen en bedrijfspanden?

Bij de Geofoon wordt geen registratie bijgehouden van meldingen over mogelijke schade. Ook voor klachten of verhaal van schade is het informatiepunt Geofoon niet ingericht. Wel wordt aangegeven waar meldingen of klachten ingediend kunnen worden.

De Geofoon is te raadplegen via de website: www.geofoon.nl of per e-mail: info@geofoon.nl. De uitgebreide brochure is aan te vragen via info@geofoon.nl.