Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

24-03-2004
Blijvend Thuis in Eigen Huis

De gemeente Alphen-Chaam is gestart met een woonverbeterproject voor oudere huiseigenaren. De eigenaar/bewoner die 55 jaar of ouder is heeft een brief van de gemeente ontvangen waarin hij/zij wordt uitgenodigd om geheel kosteloos aan een woningonderzoek mee te werken. Elke deelnemer ontvangt na afloop een gratis woonverbeteradvies. Met dit advies kan de woning worden aangepast, zodat men, ook met lichte lichamelijke beperkingen, daar langer kan blijven wonen.

De afgelopen maanden heeft u kennis kunnen maken met het project Blijvend Thuis in Eigen Huis dat de gemeente Alphen-Chaam is gestart in samenwerking met de projectgroep welke is samengesteld uit vertegenwoordigers van o.a. de ouderenbonden uit Galder, Chaam en Alphen en Stichting Ouderenwerk Breda (SOB).

Door de sterke vergrijzing in Nederland, maar met name in Noord-Brabant, neemt de vraag naar gekwalificeerde woningen voor ouderen steeds toe. In het onderzoek onder ouderen dat in 2002 heeft plaatsgevonden, hebben de ouderen in de gemeente Alphen-Chaam aangegeven dat men zolang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen in de eigen woning.
Als men ouder wordt gaat men vaak andere eisen stellen aan de woning. Veel woningen zijn niet levensloopbestendig maar kunnen door eenvoudige aanpassingen geschikt gemaakt worden oftewel van gemakken voorzien worden.
Landelijk en dus ook in de gemeente Alphen-Chaam blijft de voorraad levensloopbestendige huurwoningen ruimschoots achter bij de vraag naar deze woningen.
Ook nieuwbouw biedt onvoldoende ruimte op de woningmarkt. Een oplossing hiervoor is het aanpassen van de bestaande eigen woningen.
In de gemeente Alphen-Chaam woont ongeveer 85% van de mensen in een eigen woning.

Voorlichtingsbijeenkomst

Tijdens een publieke voorlichtingsbijeenkomst wordt het project uitgebreid toegelicht en eveneens heeft u de gelegenheid om vragen te stellen. Alles zal in het werk worden gesteld om u zo volledig mogelijk te informeren.
Omdat het project Blijvend Thuis in Eigen Huis in onze gehele gemeente wordt uitgevoerd worden er verschillende voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. Hiermee willen we iedereen in de gelegenheid stellen naar keuze één van de bijeenkomsten te bezoeken. Deze vinden plaats op:

Maandagmiddag
29 maart a.s.
13. 30 -16.00 u.
Ontmoetingscentrum
De Leeuwerik
St. Jacobsstraat 1 B
te Galder

Dinsdagavond
30 maart a.s.
19.30 -22.00 u.
't Chaamsche Wapen

Dorpsstraat 44
te Chaam

Woensdagmiddag
31 maart a.s.
13.30 - 16.00 u.
Cultureel Centrum
Den Heuvel
Heuvelstraat 5
te Alphen

Het programma van deze bijeenkomst is als volgt samengesteld:

openingswoord door wethouder mw. Lisette De Jong - Stabel toelichting van het project door de heer Hans van Nassau, coördinator/adviseur Brabants Ondersteuningsinstituut Zorg (BOZ) pauze
gelegenheid tot het stellen van vragen
sluiting

De koffie staat klaar.
Mogen wij op uw komst rekenen.