De Unie


Meeùs - CAO voorlopig nog niet rond

25 maart 2004 - Op 18 maart jl. heeft er wederom een CAO overleg plaatsgevonden tussen Meeùs en De Unie en haar collega vakorganisaties, in aanwezigheid van de COR. Conclusie na een dag onderhandelen is dat partijen nog een eind uit elkaar liggen en dat de CAO voorlopig nog niet rond is.

Voor sommige onderwerpen is tijdens het overleg geconcludeerd dat deze zorgvuldig moeten gebeuren en dat daarvoor studie nodig is. Dat betekent dat voor deze onderwerpen in de CAO studie afspraken worden gemaakt, waarbij het wel van belang is aan te geven wanneer die onderwerpen wel in de CAO komen. Dat betreft de volgende onderwerpen: geharmoniseerde regeling 13e maand
beoordelings , functiewaarderings en beloningssysteem het hele onderwerp arbeidsongeschiktheid, waaronder ook werkdruk en ziekteverzuim, met uitzondering van afspraken over aanvullingen gedurende het 2e Ziektewetjaar
arbeidsvoorwaardenkeuzesysteem
pensioen
verhoging van de diplomagratificatie
onkostenvergoedingen (inclusief de indexering hiervan)

Voor andere onderwerpen is een principe afspraak gemaakt, die nog wel uitgewerkt moet worden. Dat behelst het volgende: Schrijnende gevallen in het 2e Ziektewetjaar. De bonden en de COR hebben het voorstel gedaan om hierover afspraken te maken. Meeùs heeft aangegeven een algemeen Sociaal Fonds te willen instellen over schrijnende gevallen. Hierover wordt nog nader gesproken, maar het principe lijkt aanvaardbaar.
Met betrekking tot employability, de medewerkers inzetbaar houden, zijn Meeùs en de vakorganisaties en de COR het over het principe eens. Een en ander moet alleen nog goed in teksten verwoord worden. Over Arbeid en Zorg is gesproken. Meeùs geeft aan dat er al flexibele werktijden zijn, dat er een goede kinderopvangregeling is en dat men bereid is om over deeltijdwerken een afspraak te maken. Over telewerken wil men nog nadenken. De volgende keer zal dit onderwerp nader uitgewerkt worden.
Er komen vertrouwenspersonen.
Er is een inventarisatie gemaakt door Meeùs voor wat betreft regeling niet actieven. Deze zal door de bonden bekeken worden. Er komt een Sociaal Plan in de CAO. De bonden zullen hiervoor een concreet voorstel doen, gebaseerd op wat bij andere bedrijven is afgesproken.
Voor wat betreft de provisieregeling is afgesproken dat de randvoorwaarden hiervoor in de CAO worden opgenomen. Hierover zal de volgende keer verder worden gesproken. Met betrekking tot de inhoud van de regeling is afgesproken dat deze zal worden besproken met de COR.

Er zijn 3 onderwerpen die partijen sterk gescheiden houden, te weten: incidentele salarisverhoging;
extra vrije dagen;
vergoeding ziektekosten.

Meeùs geeft aan dat indien alle voorstellen van werknemerskant gehonoreerd zullen worden er een substantieel deel van het bedrijfsresultaat naar de werknemers zal gaan. Dat acht zij niet verantwoord. Derhalve heeft zij het volgende tegenvoorstel gedaan: Medewerkers krijgen eenmalig een extra vrije dag, die zij kunnen verkopen. Dat is 0,34%.
Meeùs wilde noch spreken over een eenmalige uitkering noch over een extra vergoeding van de ziektekosten.
Bonden hebben na dit voorstel van Meeùs het overleg opgeschort tot het volgende CAO overleg (31 maart a.s.) om zich te beraden. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Ewoud Teerink,
Bestuurder

donderdag, 25 maart 2004