Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 maart 2004

Vragen van de leden Arib en Heemskerk (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Hebt u kennisgenomen van de Nova-uitzending over de inkomsten van de orthodontisten?1

2. Klopt het dat de orthodontisten meer verdienen dan de door het College Tarieven Gezondheidszorg vastgestelde tarieven?

3. Klopt het dat orthodontisten meer stoelen, meer patiënten en daarmee meer inkomsten genereren dan de afgesproken drie stoelen? Zo ja, sinds wanneer? Klopt het dat het werkelijke inkomen ver boven het norminkomen ligt? Zo ja, wat is uw mening hierover?

4. Klopt het dat orthodontisten kortingen op apparatuur afdwingen? Zo ja, hoe hoog zijn deze kortingen? Waarom worden de kortingen niet naar consumenten doorberekend?

5. Wat is uw mening over de conclusie van het FIOD-ECD onderzoek namelijk dat orthodontisten weigeren inzicht te verschaffen in de administratie en dat er sprake is van tegenwerking en georganiseerd verzet tegen het onderzoek? Vindt u dit aanvaardbaar?

6. Bent u op de hoogte van dit rapport? Zo ja, sinds wanneer en waarom is dit rapport niet eerder naar de Kamer verstuurd? Bent u bereid om de Kamer het rapport zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 1 april, toe te zenden?

7. Welke maatregelen gaat u op korte termijn ondernemen om de ten onrechte gegenereerde inkomsten en de afgedwongen kortingen naar de consument te laten doorvloeien?

8. Bent u bereid om de NMA op korte termijn een onderzoek te laten doen naar mogelijk onderling gemaakte afspraken tussen de orthodontisten en hierover de Kamer te laten informeren?

9. Vindt u het acceptabel dat in tijden waarin bezuinigd wordt in de zorg een beroepsgroep op deze wijze zichzelf op exorbitante wijze laat verrijken ten koste van de consument?

1. Nova-uitzending d.d. 23 maart 2004


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.