INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Wrede en zinloze Canadese zeehondenjacht weer begonnen

Charlottetown - 25 maart 2004
Ondanks internationale afkeuring is gisteren op de ijsschotsen van oostelijk Canada de commerciële jacht op babyzeehonden weer in alle hevigheid begonnen. Het IFAW- Internationaal Dierenfonds is op het ijs aanwezig om de jachtactiviteiten waar te nemen en bewijsmateriaal van de misstanden vast te leggen.

De jacht, die voor een groot deel gesubsidieerd wordt door de Canadese overheid, zal zo'n 350.000 babyzeehonden over de komende weken doden, als onderdeel van een quotum dat het doden van 1 miljoen zeehonden in 3 jaar toelaat. Babyzeehonden mogen gedood worden op het moment dat zij hun donzige witte vacht verliezen, dan zijn zij slechts 12 dagen oud! 95% van de zeehonden die in de jacht op gruwelijke wijze gedood worden, zijn jonger dan drie maanden.

Pers vanuit de gehele wereld en ook uit Nederland is aanwezig om verslag te doen van deze zinloze jacht
IFAW-medewerkers documenteren dit jaar deze jacht zowel vanuit de lucht als op het ijs zelf. In alleen al de afgelopen vijf jaar is bewijsmateriaal verzameld van meer dan 660 mogelijke overtredingen van de Canadese wet ten aanzien van zeezoogdieren van het Departement van Visserij en Oceanen (DFO). Tot op heden is geen enkele van deze wrede en illegale praktijken onderzocht. De misstanden zoals het levend villen van de zeehonden, het laten doodbloeden en het ongecontroleerd en op foutieve wijze massaal knuppelen van de dieren zijn aan de orde van de dag.

Jagers zijn bij wet verplicht om een simpele test uit te voeren om vast te stellen of de zeehond dood is alvorens het dier te villen. IFAW-medewerkers hebben gedurende de jacht van 2003 geen enkele jager deze test zien uitvoeren. IFAW heeft deze informatie aan de DFO voorgedragen als bewijs van extreme wreedheden naar dieren toe en een grove overtreding van de eerder genoemde zeezoogdierenwet die de commerciële zeehondenjacht controleert. Afgelopen maand heeft een afgevaardigde van de Canadese overheid aan het IFAW laten weten dat zij geen aanklacht zullen indienen.

'Het is duidelijk dat het Departement van Visserij en Oceanen zowel niet in staat als ongewillig is om hun eigen wetten na te leven', aldus Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW kantoor. 'Toestaan dat de jagers die op de video betrapt zijn weer aan de jacht mee doen, is een officiële goedkeuring van de Canadese overheid van illegaal en wreed gedrag als deel van de commerciële zeehondenjacht.'