Verbond van Verzekeraars

CVS: 113.000 nieuwe levensverzekeringen

Levensverzekeraars hebben in januari bijna 113.000 nieuwe individuele levensverzekeringen geregistreerd, waarvan er ongeveer 86.000 tegen periodieke premie en 27.000 via een koopsompolis werden afgesloten. Dat blijkt uit de eerste maandrapportage van de Productiestatistiek nieuw leven, die het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) met ingang van dit jaar van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft overgenomen.

Tot 1 januari 2004 verzorgde het CBS de Productiestatistiek nieuw leven, die de productie van nieuw afgesloten individuele levensverzekeringen en spaarkasovereenkomsten weergeeft. Omdat de statistiek zo specifiek voor een enkele bedrijfstak is, gaf het CBS vorig jaar aan ermee te willen stoppen. Het Verbond zag de statistiek echter niet graag verloren gaan en daarom is besloten dat het CVS de statistiek overneemt. Met ingang van dit jaar leveren de deelnemende verzekeraars hun gegevens aan bij het statistisch bureau van het Verbond, dat ze volgens dezelfde methodiek als die van het CBS registreert. De cijfers zijn representatief voor de hele bedrijfstak. De cijfers van januari 2004 wijken weinig af ten opzichte van januari 2003. In totaal hebben levensverzekeraars 950 miljoen geïnd voor nieuwe levensverzekeringen. Van dit bedrag heeft bijna 810 miljoen betrekking op koopsompolissen.

Ontwikkeling van de premie naar soort polis

Soort polis

2004

januari

2003

januari

Polissen tegen periodieke premie


- Contractuele periodieke premie

8%

9%


- Contractuele eenmalige premie

7%

6%

Polissen tegen premie ineens


- Contractuele premie ineens

85%

85%

Totale premie nieuwe productie

100%

100%

U kunt hier ook het totaaloverzicht downloaden van de nieuw afgesloten individuele levensverzekeringen en de spaarkasovereenkomsten.

Verzekerd!, maart 2004