MKB-Nederland

Wat is XML-RSS


25-03-2004
Nog vijf punten regelen voor vrije energiemarkt Persbericht

Om te voorkomen dat de vrije energiemarkt straks een wassen neus is, moeten minister Brinkhorst van Economische Zaken en de NMa verdere concentraties van producenten tegengaan. Voor de vrije markt is het bovendien noodzakelijk dat er óók op de gasmarkt concurrentie komt.

MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans presenteert dit vandaag in een vijfpuntenplan, in aanwezigheid van minister Brinkhorst, bij de Week van de Ondernemer in Utrecht. Derde belangrijk punt is dat de overheid niet verder ingrijpt in de geliberaliseerde energiemarkt dan nodig is.

Als het netbeheer en het toezicht goed zijn geregeld en er voor voldoende concurrentie is aan de aanbodkant (ondermeer via de NMa), moet de markt verder zijn werk doen. Dat betekent ook geen maximumprijzen (worden al snel richtprijzen) en geen voorkeursbehandeling van grootverbruikers.

Vierde punt van groot belang is dat zowel de regeling voor de noodleverancier als ook een goed doordacht leveranciersmodel vóór 1 juli 2004 rond zijn. Waterdichte afspraken zijn noodzakelijk om de levering van stroom te garanderen.

Tot slot benadrukt MKB-Nederland dat de minister moet werken aan een wettelijke verankering van de meetcode voor gas, net zoals dit nu voor elektriciteit is geregeld. Daarmee moet niet worden gewacht tot de gasmarkt vrij is, zoals bij electriciteit is gebeurd.

Voor meer informatie : Ing. H.H. de Groot
energie Week van de Ondernemer2004.pdf

© MKB-Nederland, 2003 | Disclaimer |