Socialistische Partij

Bot moet zwakbegaafde redden uit Indonesische cel


25-03-2004 * Kamerlid Harry van Bommel (SP) dringt er bij minister Bot met klem op aan te voorkomen dat een 21-jarige zwakbegaafde Nederlandse vrouw in een Indonesische cel verdwijnt. Daarnaast moet de minister spoedig onderhandelingen starten om een uitleveringsverdrag met Indonesië te sluiten.

Tegen Sibel Yavac is in Jakarta 15 jaar cel geëist voor de smokkel van meer dan 4000 XTC-pillen uit Nederland naar Indonesië. Sibel is zwakbegaafd, zo constateerde een Nederlandse psycholoog, en zij heeft geen benul van de situatie waarin zij door gewetenloze drugsdealers in terecht is gekomen. Volgens de psycholoog kan ze niet eens tot 25 tellen. Verder gelooft ze ondanks haar gevangenschap nog steeds de leugens van haar smokkelbazen die haar beloofden dat ze volgende week op dinsdag 30 maart, na de uitspraak, naar huis kan.

Van Bommel dringt er bij de minister op aan te komen tot een uitleveringsverdrag met Indonesië. Het Kamerlid wil dat voorkomen wordt dat deze vrouw in een Indonesische cel wegkwijnt. "Ze is door een crimineel misbruikt als drugskoerier. Maar dit is ook een goede aanleiding om net als met Thailand moet Nederland tot een uitleveringsverdrag komen, zodat Nederlandse gevangen hier hun straf uit kunnen zitten."