Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Oproep aan gemeenten en provincies: 'Word Gentechvrij!'

Amsterdam, 25 maart 2004 - Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu willen dat gemeenten en provincies het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen tegengaan. De milieuorganisaties roepen hen op zich 'gentechvrij' te verklaren. Met dit initiatief sluit Nederland aan bij soortgelijke acties elders in Europa.

Het verbouwen van gentechgewassen kan tot ecologische problemen leiden. Zo blijkt dat door genetische manipulatie het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw wordt verhoogd. Ook is er groeiende wetenschappelijke zorg over de langetermijneffecten van genetisch gemanipuleerd voedsel op de gezondheid. Uitkruising en menging van verschillende gewassen kan schade veroorzaken voor producenten die zonder gentechnologie willen produceren. Dit bedreigt met name de biologische landbouwsector. Het is duidelijk dat het verbouwen van gentechgewassen de boeren en burgers benadeelt die hun landbouw en voedsel gentechvrij willen houden.

'Gentechvrij' verklaring Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu hebben nu in een brief aan alle gemeenten en provincies in Nederland verzocht om zich 'gentechvrij' te verklaren. Op de eerste plaats kan dit door het uitsluiten van verbouw van genetisch gemanipuleerde gewassen op grond in bezit van de lokale overheid. Verder kunnen zij in bestemmingsplannen en streekplannen juridisch vastleggen dat op alle grond met agrarische bestemming geen gentechgewassen zijn toegestaan.

Met dit initiatief kunnen gemeenten en provincies in Nederland aansluiten bij activiteiten in andere landen. Zo is een aantal Europese regio's een netwerk gestart van gentechvrije regio's. Daartoe behoren onder meer Toscane, Salzburg, Wales, Sleeswijk-Holstein en Limousin. Ook hebben in andere Europese landen al veel gemeenten zich gentechvrij verklaard, zoals bijvoorbeeld een op de drie Belgische gemeenten.


---
Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting: 020 5507 333


---