Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

GS hebben waardering voor kwaliteit plannen

HERINRICHTING BRABANTS BUITENGEBIED OP KOERS

Het inrichten van 40.000 hectare waarvoor de landbouw optimale ontwikkelingsmogelijkheden bestaan, 840 kilometer beken die hersteld zijn, verbetering van de waterhuishouding voor natuur en voor landbouw, versterking van de economie van het landelijk gebied. Het zijn enkele elementen van de concept-plannen die gebieds- en reconstructiecommissies voor de herinrichting van het Brabants landelijk gebied hebben opgesteld.

Gedeputeerde Staten hebben positief gereageerd op de voorstellen. Het College heeft grote waardering voor het werk van de commissies. Wel leggen GS op een aantal punten de commissies vragen voor. Deze vragen gaan over onder meer de relatie tussen het ruimtelijke ordenings- en waterbeleid, natuur, grootschalige voorzieningen en de reconstructieplannen. De commissies zullen hierop reageren. Het is de bedoeling dat na de zomervakantie GS de plannen ter visie leggen en begin 2005 ter goedkeuring aan Provinciale Staten voorleggen. Daarna kan de uitvoering van de herinrichting van de ruim 450.000 hectare buitengebied in Brabant begonnen worden.

Doel
De reconstructie of revitalisering van het landelijk gebied richt zich op de economische ontwikkeling en het behoud van de leefbaarheid van het landelijk gebied. Verder is het doel de ecologische hoofdstructuur (een samenhangend stelsel van gebieden met natuur- en landschapswaarden) veilig te stellen, de kwaliteit van het landschap te beschermen en de waterhuishouding (waterberging, verdroging) te verbeteren. Onderdeel van de economische ontwikkeling is ook het vinden van nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij.

Reconstructieplannen
Concreet gaat het om plannen die over de hele provincie in de periode tot 2016 mikken op:
Het ontwikkelen van 40.000 ha ontwikkelingsgebied voor de landbouw
Het inrichten van de ecologische hoofdstructuur (na voltooiing 137.000 ha)
Hydrologisch herstel van natte natuurgebieden 30.750 hectare
Beekherstel 840 kilometer
Extensivering van melkveehouderij 5.750 ha
Nieuwe bedrijven met nevenactiviteit 759
Het opstellen van dorpsontwikkelingsplannen
Ingericht gebied voor kwetsbare soorten 9.352 hectare
Beheerd gebied voor natuur- en landschap 9.680 hectare
Nieuwe biologische bedrijven 860 hectare
Verplaatsing van circa 100 bedrijven afwaarts voor natuur
Verplaatsing van circa 150 bedrijven voor oplossen stankproblemen rond dorpen

De uitvoering van de plannen zal tot 2016 naar schatting een bedrag van circa E 2 miljard vergen. In overleg met de partners zal naar schatting voor de eerste periode E 550 miljoen beschikbaar komen. Daarmee kan al in het komende jaar met de uitvoering van de plannen gestart worden. De verdere uitvoering van die plannen hangt af van de mate waarin aanvullende financiering beschikbaar komt. Gedeputeerde Staten hanteren daarbij het standpunt dat waar bij andere partners (onder meer gemeenten) de bereidheid bestaat om mee te investeren, er eerder geld voor de uitvoering van projecten beschikbaar komt. Voor de verplaatsing van de bedrijven afwaarts van natuur heeft de Provincie in de komende 4 jaar al voldoende geld om alles aan te passen. Voor de oplossing van stankproblemen ligt het voortouw bij de gemeenten, die daar met de aankomende verruiming van het beleid voor VAB's en MED's instrumenten voor hebben.

Vragen
Gedeputeerde Staten hebben in een eerste reactie op de plannen een aantal vragen gesteld aan de reconstructie- en gebiedscommissies. Daarbij gaat het om vragen naar onder meer de ontwikkeling van toeristisch-recreatieve plannen en het streekplanbeleid, beschermingszones rondom natte natuurgebieden en de gebieden waar een verdere ontwikkeling van de landbouw voorzien wordt en de bescherming van natuur en landschap. Ook per gebiedsplan wordt een aantal specifieke vragen gesteld. Gedeputeerde Staten vragen de commissies hun visie op deze aspecten van aanvullende argumentatie te voorzien.

Wet
De reconstructieplannen vinden hun basis in de reconstructiewet. Deze wet richt zich op de herinrichting van de zandgronden. De West-Brabantse kleigebieden worden op grond van eigen beleid van de Provincie op een vergelijkbare wijze opnieuw ingericht. De plannen zijn opgesteld door regionale commissies in samenspraak met gemeenten, waterschappen, landbouworganisaties, natuurorganisaties en het bedrijfsleven. Dit betreft de reconstructiecommissies de Peel, Peel en Maas, Maas en Meierij, Meierij, Beerze-Reusel, De Baronie en Boven Dommel. In West-Brabant zijn de gebiedscommissies voor de Wijde Biesbosch en de Brabantse Delta actief. Deze gebiedscommissies hebben in de afgelopen jaren in een interactief proces waarbij méér dan duizend mensen betrokken waren, plannen opgesteld.
In opdracht van deze commissies zijn sociaal-economische platforms opgericht, die een sociaal-economische bouwsteen voor het plan hebben gemaakt.

Procedure
Gedeputeerde Staten hebben een eerste standpunt ingenomen over de plannen van de gebiedscommissies. De MER is hier nog niet bij betrokken. Die streekcommissies betrekken de opmerkingen van Gedeputeerde Staten nu, bij het opstellen van hun definitieve plan, samen met consultatie van de achterbannen en betrokkenen in de regio. Het college heeft de conceptplannen om advies gezonden naar de Provinciale Planologische Commissie, de Provinciale Commissie voor Milieu en Water en de Provinciale Commissie voor het Landelijk Gebied. Nadat de streekcommissies de plannen definitief hebben voorgelegd, zullen Gedeputeerde Staten in de tweede helft van dit jaar de plannen ter visie leggen en daarna 2005 ter goedkeuring voorleggen aan Provinciale Staten.




Provincie Noord-Brabant