Gemeente Den Haag

maart 2004
Bewoners uit Zuidwest denken mee over actieplan sociale aanpak Den Haag Zuidwest (23 maart)

Bewoners en organisaties uit Den Haag Zuidwest kunnen meedenken over de ontwikkeling van sociale voorzieningen in hun stadsdeel. Het College van B. en W. heeft vandaag het Actieplan Sociale Aanpak Den Haag Zuidwest vastgesteld. Nu kunnen bewoners hierover hun mening geven. Het actieplan bevat een lijst met twintig acties op het gebied van onder meer welzijn en zorg, wonen en ruimtelijke ordening, recreatie, sport, cultuur en bestuurlijke vernieuwing.

Het actieplan is een uitwerking van het eerder genomen besluit van het College van B. en W. om een voorzieningennota Escamp op te stellen. Het plan geeft een overzicht van lopende initiatieven in Zuidwest, vat de wensen van bewoners samen en somt de uitgangspunten op voor toekomstig beleid. Daarnaast presenteert het actieplan twintig voorstellen, die soms aansluiten bij bestaande initiatieven en soms spontaan genoemd zijn in de gesprekken met de bewoners en hun organisaties. Een voorbeeld van zo'n voorstel is de mogelijkheid om particuliere investeerder de kans te geven extra jeugdvoorzieningen te realiseren op het gebied van sport, muziek en uitgaan bij de ingang van winkelcentrum Leyweg aan de Hengelolaan. Ook is er voorgesteld te kijken of er een speelplaats aan de Zuidwestkant van het Zuiderpark kan komen en wordt de mogelijkheid van een nieuwe dependance van het Koorenhuis in Escamp onderzocht. De lijst met voorstellen is bedoeld als uitnodiging om te praten over concrete acties.

Mening
Bewoners, mensen die betrokken zijn bij de uitvoering van voorzieningen en directeuren van organisaties uit Zuidwest konden al eerder hun mening geven over de sociale voorzieningen in hun stadsdeel. Deze meningen zijn in drie rapporten gebundeld. Deze rapporten staan op www.denhaag.nl/escamp. Uit die gesprekken bleek dat er te weinig culturele voorzieningen en voorzieningen voor jongeren zijn. Ook zouden de bestaande voorzieningen beter benut kunnen worden. Daarnaast geven instellingen aan dat ze graag zien dat de gemeente een regierol op zich neemt om samenhang en samenwerking te bevorderen. Deze inventarisatie is de basis geweest voor het actieplan. Nu kunnen betrokkenen zich uitspreken over de concrete invulling en de uitvoering van de acties. De verwachting is dat het College deze zomer het concrete uitvoeringsprogramma vaststelt.