Gemeente Den Haag

maart 2004
Handhaving en toezicht op woonwagencentra scherper (23 maart)

Het Haags College van B & W heeft vandaag ingestemd met een nieuwe aanpak handhaving en toezicht op woonwagencentra.

De Haagse aanpak bestaat uit twee benaderingen. Er is sprake van een locatiegebonden en een adresgebonden aanpak. In de locatiegebonden aanpak gaat het onder andere om het aanpakken van problemen rondom brandveiligheid, illegale bouwwerken, het overtreden van gemeentelijke regelgeving en illegaal gebruik van de openbare ruimte.
In de adresgebonden aanpak gaat het vooral om de financiële verplichtingen. In dit verband wordt gekeken naar openstaande schulden, (on)rechtmatigheid van uitkeringen en het nakomen van betalingsverplichtingen ten aanzien van huur, belastingen en energie.

Onder bestuurlijke leiding van de burgemeester en wethouder Hilhorst zal iedere twee maanden een Haags woonwagencentrum aan een schouw worden onderworpen.
Het gaat om een integrale aanpak, waaraan alle gemeentelijke diensten hun bijdrage leveren.
Met politie en het openbaar ministerie worden afspraken gemaakt over de aanpak van strafrechtelijke overtredingen die worden vastgesteld.

Het aanscherpen van handhaving en toezicht moet leiden tot herstel van normale rechtsverhoudingen in het verkeer tussen de gemeentelijke overheid en de bewoners van de Haagse woonwagencentra. Wat voor iedere burger als recht en plicht geldt, geldt ook voor de bewoners van woonwagencentra.