Gemeente Den Haag

maart 2004
Haagse woonzorgzone Moerwijk knapt aardig op (23 maart)

Op donderdag 25 maart a.s. presenteert de Stichting Woonzorgzone Moerwijk de resultaten van het driejarig bestaan van de Haagse woonzorgzone Moerwijk. Wethouder Jetta Klijnsma van Volksgezondheid, Welzijn en Emancipatie neemt de brochure 'Moerwijk knapt aardig op' in ontvangst. Daarin staat beschreven wat er de afgelopen jaren is bereikt en hoe daarbij is samengewerkt tussen alle betrokken partijen.

Woningcorporaties en zorg- en welzijnsinstellingen hebben samen met de gemeente Den Haag een groot aantal verbeteringen aangebracht om Moerwijk op te waarderen tot 'woonzorgzone'. Dat is de benaming voor een wijk waar mensen zo lang mogelijk zelfstanding kunnen blijven wonen, ook als zij beperkingen ondervinden door ouderdom of handicaps. Woningen zijn beter toegankelijk en veiliger gemaakt. Er zijn obstakelvrije routes ingericht naar winkelcentra. Oversteekplaatsen zijn verbeterd. Zorg kan aan huis worden gebracht en de zorgcentra ontpoppen zich als servicecentra voor de wijk. Bij dit alles wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van moderne technologie, bijvoorbeeld internet-toepassingen. Alle verbeteringen zijn erop gericht dat mensen prettig en zelfstandig in de wijk kunnen leven.

Moerwijk wil een 'lerende woonzorgzone' zijn en leren van de effecten van de programma's. Dat gebeurt door intensief in contact te treden met de 'bewoners en de werkers' in Moerwijk. Bewoners worden op verschillende manieren betrokken bij het verbeteren van de wijk, bijvoorbeeld via discussiecafés, wijkwandelingen, tentoonstelling en inspraakbijeenkomsten.

De resultaten van drie jaar samenwerken zijn positief. De Stichting Woonzorgzone Moerwijk is dan ook vastbesloten om de komende jaren door te gaan. Er moeten bijvoorbeeld nog meer toegankelijke woningen komen, waar goede zorg geboden kan worden. Ook op straten en pleinen mag de aandacht
niet verslappen. Intensief beheer door de samenwerkende corporaties, buurtbeheerbedrijf Moerwijk, politie en gemeente, zorgt voor goed onderhouden straten, tuinen en pleinen en overlast wordt zo snel mogelijk aangepakt.

De woonzorgzone Moerwijk verdient navolging. De gemeente Den Haag stimuleert daarom soortgelijke programma's in andere wijken van de stad, om te beginnen in Transvaal en Wateringse Veld.