D66

Kabinet moet zorgen voor eenduidig veiligheidsbeleid

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

25-03-2004 - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken moet het initiatief nemen om de politie en het Openbaar Ministerie weer op één lijn te krijgen. D66-leider Dittrich heeft vandaag een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van de ruzie tussen OM-baas De Wijkerslooth en de Amsterdamse korpschef Kuiper. Dittrich: Politie en justitie zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid in Nederland. Als zij elkaar de tent uitvechten zit er iets goed fout.

Volgens de Amsterdamse korpschef Kuiper staat De Wijkerslooth op zon grote afstand van de politie dat er niets is dat ons bindt. Volgens Dittrich gaat het echter om een veel serieuzere kwestie dan alleen een ruzie tussen personen. De politie heeft een nieuwe visie ontwikkeld om criminaliteit tegen te houden, het Openbaar Ministerie vindt dat de nadruk moet liggen op opsporing. Dat vraagt om heldere leiding van de politiek. Dat geldt zeker als de betrokkenen er geen blijk van geven zo met dit meningsverschil om te gaan, dat dit past bij hun verantwoordelijkheid. We leven in een tijd van terroristische dreigingen. D66 vindt dat de overheid die zeer serieus moet nemen. Hoe kunnen wij er op vertrouwen dat het OM en de politie wel goed samenwerken met bijvoorbeeld de AIVD, als zij fundamentele verschillen van inzicht hebben?

D66 spreekt in de eerste plaats minister Remkes aan, omdat hij als minister van Binnenlandse Zaken als eerste verantwoordelijk is voor de veiligheid in Nederland. Nederlanders hebben recht op veiligheid en een overheid die er alles aan doet om dat maximaal te waarborgen. Wij vragen minister Remkes, maar ook minister Donner, om met de kamer te debatteren over die samenhangende visie en de manier waarop politie en justitie ingezet moeten worden.