Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-045

Den Haag, 24-03-2004

Veiling benzinestations langs rijkswegen opgeschoven

De veiling van benzinestations langs Rijkswegen wordt opgeschoven. Dit meldt Minister Zalm in een brief aan de Tweede Kamer. Reden voor het opschuiven is een vertraging mbt tot de totstandkoming van een nieuwe wet: de Benzinewet. Deze wet regelt de veiling van benzinestations langs rijkswegen. De wet houdt daarbij rekening met onder meer het opheffen van de functiescheiding (het onderscheid tussen benzinestations en wegrestaurants) en het nieuwe huurrecht. De voor het jaar 2004 aangekondigde veiling zal daarom drie maanden na de inwerkingtreding van de Benzinewet worden gehouden.

Bij de eerste twee veilingen gingen uitsluitend locaties onder hamer die geëxploiteerd werden door de concessiehouder zelf. Voor de geplande derde veiling van benzinestations zouden voor het eerst locaties geveild worden waarbij concessiehouders de locaties aan derden uitbesteden cq onderverhuren. In deze situatie moet er rekening worden gehouden met de rechtspositie van deze exploitanten. De nieuwe concessiehouder is verplicht om een contract aan te bieden aan de (zittende) exploitant. Onder meer mbt het bovenstaande is een wettelijke basis nodig.

In het kader van het MDW-traject zijn er afspraken gemaakt over het verminderen van het marktaandeel van de grote marktpartijen langs rijkswegen. Er is afgesproken dat het aantal stations dat onder de vlag van één grote marktpartij wordt geëxploiteerd voor 1 januari 2005 met in totaal 50 stations zou zijn afgenomen. Nu er in 2004 niet geveild zal worden zullen partijen niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Reden waarom de reductieverplichting ook opschuift.

Het veilingschema zal in zijn geheel worden opgeschoven. De komende jaren, in ieder geval tot 2023, zullen er rondom de 230 benzinestations geveild gaan worden.

Meer informatie over de veiling van de benzinestations lang rijkswegen is te vinden op de internetsite van het Ministerie van Financiën www.minfin.nl./domeinen