Politie Friesland

Politieberichten 25/3 07.00 t/m 13.00 uur

Fryslân 25-03-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 07.00 t/m 15.00 uur terecht bij Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Leeuwarden: twaalf hennepplantages opgerold
De politie heeft donderdag tussen 08.00 uur en 12.30 uur een actie gehouden in de wijk de Wielepolle. De actie had tot doel
hennepkwekerijen op te rollen. Uit politieonderzoek naar
hennepkwekerijen in deze wijk bleek dat het energieverbruik beduidend hoger was dan normaal. Dit was aanleiding voor de politie om onderzoek te doen naar de oorzaak hiervan. Met behulp van een helikopter met infrarood apparatuur werd enkele weken geleden een verhoogde concentratie warmtebronnen gesignaleerd. De politie trof twaalf hennepplantages aan in twaalf verschillende woningen. Minimaal 2000 planten en apparatuur ten behoeve van de kweek van hennep, zijn vernietigd door Fryslân Miljeu. Zeven verdachten zijn aangehouden, waarvan vijf voor het bezit van drugs, één voor verzet en het bezit van drugs en één voor het in bezit hebben van een gasbusje. In totaal heeft de politie 39 woningen doorzocht. Bij de uitvalswegen van de wijk stonden verkeersposten van de politie. Mensen die de wijk uit wilden, werden gecontroleerd op hennep en hennepattributen. De politie zette 100 medewerkers in. De actie werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met Essent en Fryslân Miljeu. Door Essent is in zeven gevallen illegaal aftappen van electriciteit geconstateerd. De meters zijn in beslag genomen. De aansluitingen zijn verzegeld. Onderzocht wordt wat het illegale gebruik is geweest, hiervan krijgen de bewoners nog een rekening van Essent. Daarna kan de meter weer worden aangesloten.

Bakkeveen: inbraak
Tussen woensdag 17.00 uur en donderdag 06.45 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Sjoerdlân. Men heeft uit de achterdeur een glas getild. Uit de auto is electrisch gereedschap zoals een schaafmachine, een slijptol, twee tekkermachines en een boormachine weggenomen. Een 25-jarige inwoner uit Bakkeveen heeft aangifte gedaan.