Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 25 maart 2004

Veerle Declercq: (ex-)gedetineerden hebben recht op toekomst
---

Wie vrij komt uit de gevangenis, heeft zijn straf uitgezeten. Ex-gedetineerden en hun familie blijven echter heel vaak gevangen in een situatie van armoede en sociale uitsluiting. Om dat te doorbreken, hebben zij ondersteuning nodig om een volwaardige plaats in de maatschappij te zoeken en te vinden.

Veerle Declercq is bijzonder verheugd dat de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement deze ochtend haar resolutie heeft goedgekeurd die deze begeleiding een recht wil maken voor alle (ex-)gedetineerden. De nood aan een degelijk uitgebouwde hulp- en dienstverlening is bijzonder groot, temeer daar een groot deel van de (ex-)gedetineerden uit kansarme milieus komt, laaggeschoold is en een broze band heeft met de familie.

Deze resolutie, die zij samen met alle democratische partijen indiende, bouwt voort op het 'Strategisch Plan Begeleiding van Gedetineerden', dat in 2000 werd goedgekeurd. Onder impuls van minister Byttebier werd een aanpak gekozen die alle beleidsdomeinen betrekt bij de reïntegratie van gedetineerden en hun familie. Zo kunnen zij een antwoord vinden op vragen als 'verlies ik mijn job?' 'wat gebeurt er met mijn kinderen', 'hoe wordt de huur betaald?' 'kan ik een opleiding volgen?' en 'hoe vind ik ander werk?'.

Deze aanpak werd tot nu toe experimenteel toegepast in een aantal gevangenissen. Het daar aangeboden integrale hulptraject werd positief geëvalueerd. Daarom wordt in de resolutie van Veerle Declercq en haar collega's de oproep gelanceerd deze aanpak uit te breiden naar alle gevangenissen, zodat elke gedetineerde zich reeds binnen de muren kan voorbereiden op het leven buiten de muren.

Ook voor de federale regering ligt er nog de dringende taak te wachten om de sociale integratie van gevangenen mogelijk te maken. De resolutie pleit daarom voor een spoedige goedkeuring van de 'basiswet gevangeniswezen en rechtspositie gedetineerden' en voor de installering van multidisciplinair samengestelde strafuitvoeringsrechtbanken. Enkel door een goede samenwerking kan de sociale reïntegratie een plaats krijgen in de begeleiding van gedetineerden.

De mede-indieners van de resolutie waren Koen Helsen (VLD), Jan Van Duppen (SP.a) Jan Roegiers (SPIRIT) en Trees Merckx (CD&V)