Openbaar Ministerie


25 maart 2004

Wervingsstop officieren opgeheven



Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de tijdelijke stop op de werving en selectie van buitenstaanders als (plv.) officier van justitie en interne kandidaten als enkelvoudig officier opgeheven. Dat betekent in de praktijk dat in 2004 en 2005 enkele tientallen buitenstaanders en enkelvoudige officieren kunnen worden aangesteld. Dat heeft het College van procureurs-generaal per brief laten weten aan de hoofden van de parketten, de directeur van het Bureau Ontnemingswetgeving OM (Boom) en het hoofd van het Bureau Verkeershandhaving OM (BVOM).
Het College besloot in zijn vergadering van 16 maart jl. tot het opheffen van de wervings- en selectiestop op basis van een enquête onder de parketten. Hierin werd de parketten gevraagd een onderbouwde opgave te geven van het aantal vacatures bij hun parketten in de komende jaren.
De stop werd in februari 2003 ingesteld toen duidelijk werd dat zich een plaatsingsprobleem voor rechterlijke ambtenaren zou gaan voordoen.

Raios krijgen voorrang
Uit de opgave van de parketten bleek overigens ook dat zij in het najaar van 2004 en 2005 in totaal plaats hebben voor 16 afgestudeerde raios. Mocht het OM in het najaar van 2004 meer afgestudeerde raios dan verwacht toegewezen krijgen, dan zullen deze met voorrang worden aangesteld in bovengenoemde functies.

Selectiedagen
De selectiecommissie OM zal haar activiteiten op de volgende dagen hervatten: donderdag 8 april (buitenstaanders), donderdag 13 mei (officieren enkelvoudig), donderdag 10 juni (buitenstaanders) en donderdag 1 juli (officieren enkelvoudig). Voor de maanden september tot en met december van dit jaar moeten nog selectiedagen worden ingepland. In de maand augustus vindt geen selectie plaats. Naar het zich laat aanzien zal ook in 2005 één keer per maand een selectiedag worden georganiseerd.