Vlaamse overheid

Naar aanleiding van de bespreking van het ontwerpdecreet betreffende de Huizen van het Nederlands, heeft minister Vanderpoorten verduidelijkt dat er geen sprake kan zijn van grote hervormingen of besparingen in het volwassenenonderwijs.

De afgelopen dagen heeft de minister heel wat signalen gekregen over de onrust die er in de centra voor het volwassenenonderwijs was ontstaan door het nieuws dat er op korte termijn nog grote veranderingen in de onderwijsregelgeving zouden komen en dat er zou bespaard worden op de omkadering van het volwassenenonderwijs.

Minister Vanderpoorten zei in de commissie onderwijs hierover het volgende: "Aan het einde van deze inleiding bij het decreet betreffende de Huizen van het Nederlands wil ik ingaan op een zeer actuele bezorgdheid binnen het volwassenenonderwijs. Als de Huizen van het Nederlands een krachtig instrument zijn en nog meer kunnen worden in de toekomst, dan vloeit dit voort uit het feit dat de idee van een centrale organisatie niet uit Brussel komt, maar wel van het veld. Op de ronde tafelconferentie NT2 in 2002 besloten vijf van de acht werkgroepen dat een centrale toetsing en intake noodzakelijk zijn voor een efficiënt inburgeringsbeleid binnen onderwijs. De centra voor volwassenenonderwijs waren daar toen zeer actief bij betrokken alsook bij de start van de zeven experimentele Huizen van het Nederlands. Ik besef dat bij de verdere uitbreiding van de Huizen, de sterkte van ervan ligt in de samenwerking tussen de verschillende partners en dat twijfel bij één of meerdere groepen dit idee zou kunnen teniet gedaan worden. Daarom wil ik hier vandaag uitdrukkelijk bevestigen dat er tijdens deze legislatuur geen wijzigingen komen aan de omkadering in het volwassenenonderwijs. Zo kan de verdere uitbouw van de Huizen van het Nederlands in optimale omstandigheden gebeuren."

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---