Vlaamse overheid

Elke Vlaamse basisschool vindt in maart twee ICT-brochures van het Departement Onderwijs in de bus. De eerste gaat over de ICT-vaardigheden die nuttig en haalbaar zijn voor leerlingen in een basisschool. In de andere brochure staan 65 lesscenario's waarin gebruik gemaakt wordt van gratis software.

Om de ontwikkeling van ICT-vaardigheden bij kinderen in de basisschool duidelijk in kaart te brengen, heeft minister Vanderpoorten de Dienst Voor Onderwijsontwikkeling (DVO) de opdracht gegeven om ICT-competenties voor het basisonderwijs te ontwikkelen die nuttig en haalbaar zijn. De minister koppelt daar ook goede voorbeelden aan.

De klemtoon van de ontwikkelde competenties ligt niet zozeer op het technische aspect, maar eerder op het leren samenwerken, ontdekken, omgaan met informatie en communicatie. De rol van ICT in het basisonderwijs moet vooral ondersteunend zijn. Dat is ideaal om kinderen vertrouwd te maken met computers.

De teksten en praktijkvoorbeelden hierover werden gebundeld in de publicatie 'ICT-competenties in het basisonderwijs. Van ICT-integratie naar ICT-competentie.' In maart ontvangt elke basisschool (elke vestigingsplaats) een exemplaar. Meer info over deze folder vindt u op
www.ond.vlaanderen.be/dvo

De andere brochure die in maart verspreid wordt, heet 'ICT op het menu, 65 recepten voor ICT-integratie in de basisschool.' Deze brochure is een handleiding voor het gebruik van gratis beschikbare software in de klas.

De cel basisonderwijs van het Europese project 'Virtuele School' verzamelt als sinds 1999 freeware. Voor scholen is deze gratis software een instrument om de kosten van hun ICT-beleid binnen de perken te houden. Om de verzamelde freeware efficiënter te gebruiken, koppelt het Departement Onderwijs deze gratis programma's nu aan ontwikkelingsdoelen en eindtermen voor het basisonderwijs.

In de brochure staan er 65 handige en praktische lesscenario's uitgewerkt met een aantal
freewareprogramma's. Rond het activiteitenpakket in de Vlaamse scholen en de officiële leergebieden is er freeware en lesmateriaal gegroepeerd dat ontwikkeld werd met veelgebruikte softwareprogramma's. Op die manier krijgt elke leerkracht rond herkenbare thema's uit de diverse leerdomeinen ICT-lesmateriaal aangereikt. Het geheel werd ook aangevuld met verwijzingen naar relevante internetsites of naar waardevolle initiatieven van collega's.

Geïnteresseerden kunnen al de freewareprogramma's die in de publicatie werden opgenomen, gratis downloaden op www.klascement.net en vrij gebruiken.

De twee brochures kunnen besteld worden via de publicatiedienst van het Departement Onderwijs (onderwijspublicaties@vlaanderen.be). Ze kunnen ook online besteld worden via een formulier dat u vindt op www.ond.vlaanderen.be/publicaties .
Op deze website vindt u ook het overzicht van alle andere onderwijspublicaties.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---