Provincie Noord-Brabant

---- --

Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan streekplan

Wonen en werken in de landelijke regio
Moerdijk en omgeving

De streekplanuitwerking van de landelijke regio Moerdijk en omgeving geeft voor de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Moerdijk de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan voor de periode tot 2015 met een doorkijk naar 2020. In de landelijke regio is ongeveer 177 hectare bruto bedrijventerrein tot 2020, waarvan 133 hectare bruto voor de periode tot 2015 gepland. Daarnaast dienen er ongeveer 1160 woningen in Moerdijk en 1025 woningen in Drimmelen gebouwd te worden tot 2015. De gemeente Geertruidenberg neemt deel in de provinciale pilot "Bouwen binnen strakke contouren". Als gevolg daarvan kan de gemeente tot en met 2008 onbeperkt bouwen binnen bestaand stedelijk gebied.

Voor de landelijke regio's gaat het provinciebestuur uit van het principe 'ten minste bouwen voor de natuurlijke bevolkingsgroei'. Dit betekent dat in deze regio's woningen gebouwd moeten worden voor de natuurlijke aanwas van de eigen bevolking. Bij de planvorming is rekening gehouden met de Gebiedsplannen "Wijde Biesbosch" en "Brabantse Delta" die in het kader van het project Revitalisering Landelijk Gebied opgesteld worden. Tevens hebben de StructuurvisiesPlus van de gemeenten als bouwsteen gediend.

Ruimtelijke ontwikkelingen
Bij het bepalen van ruimtelijke ontwikkelingen is uitgegaan van de lagenbenadering en is water als mee-ordenend principe gehanteerd. De locaties voor woningbouw liggen verspreid in de regio en vrijwel bij iedere kern ligt zoekgebied voor verstedelijking. Het aandeel locaties gelegen in bestaand stedelijk gebied (inbreiding en herstructurering) verschilt sterk per gemeente. Voor de regio als geheel zal naar verwachting 67% van de woningbouwopgave binnenstedelijk gerealiseerd worden. Grotere locaties voor bedrijventerreinen sluiten aan op bestaande bedrijventerreinen bij Geertruidenberg, Made en Zevenbergen. Daarnaast wordt in het komende jaar bekeken welke mogelijkheden er zijn om Dintelmond uit te breiden in combinatie met herstructurering van het bestaande terrein. Indien dit niet mogelijk blijkt dan is het gebied westelijk van Fijnaart in beeld als locatie voor een bedrijventerrein. Individuele verplaatsingen van bedrijven binnen kernen blijft op basis van maatwerk mogelijk. De terreinen moeten voorzien in de behoefte voor de planperiode. Zuinig ruimtegebruik via herstructurering, inbreiding en intensivering op bedrijventerreinen is daarbij het uitgangspunt geweest. Op deze wijze wordt getracht 30% ruimte te besparen. Via monitoring wordt in de planperiode bekeken of en in welke mate deze ruimtebesparing gegeven de vraag naar bedrijventerreinen reëel is.

Regionale thema's
Versterken van de contrasten en identiteiten van het Brabantse landschap is een belangrijke leidraad uit het streekplan. Nieuwe ontwikkelingen moeten bijdragen aan de identiteit van het Brabantse landschap. Voor deze regio is het behoud van het karakteristieke open kleilandschap met haar kreken en rivieren in dit verband van groot belang. Verstedelijking wordt daarom zo veel mogelijk geconcentreerd bij bestaande kernen en bedrijfsterreinen.

Om de bestaande bebouwde kom te optimaliseren ligt bij woningbouw en bedrijventerreinen de nadruk op inbreiden, herstructureren, intensiveren en meervoudig ruimtegebruik. Het is daarbij van groot belang om de groene dragers in het bestaand stedelijk gebied te benoemen en te respecteren. Stedelijke ontwikkelingen zullen qua aard en schaal inpasbaar moeten zijn in de specifieke dorpse omgeving.

Behoud van leefbare kernen is van groot belang. Daarom is uitgegaan van het principe dat elke kern ontwikkelingsmogelijkheden krijgt mits dit gerealiseerd wordt met oog voor landschappelijke kwaliteiten en aansluitend aan het bestaand stedelijk gebied in een compacte vorm.

Optimaal lokaliseren van economische functies is belangrijk voor de regio. Nieuwe ruimte voor bedrijven wordt gebundeld met bestaande bedrijventerreinen. De motieven hiervoor zijn gelegen in efficiënt ruimtegebruik, beperking van verkeersstromen en beperking van de invloed op het open landschap. Vanuit het oogpunt van het bereiken van een evenwichtige sociaal-economische structuur zijn er binnen de verschillende deelgebieden (west, midden en oost) bedrijfslocaties gepland.
Op Moerdijk en het toekomstige bovenregionale bedrijventerrein Moerdijkse Hoek wordt ruimte geboden aan bedrijven die - gelet op bijvoorbeeld zeer grote omvang en zware milieuhinder - bijzondere vestigingseisen stellen.

Meer informatie?
Het college van GS is voornemens om het concept voorontwerp uitwerkingsplan van deze regio op 23 maart vast te stellen als ontwerp. Na deze datum wordt het ontwerp plan gepubliceerd op de site van de provincie Noord-Brabant.