Ingezonden persbericht


Syntus-treinen vernoemd naar vijf beroemde streekgenoten Inwoners kiezen o.a. Willem Wilmink, Herman Finkers en Ilse de Lange

Goor - 15 juni 2004 - De inwoners van de regio Zutphen-Hengelo-Oldenzaal hebben vijf beroemde streekgenoten gekozen wier naam wordt verbonden aan de Syntus-treinen die op deze spoorlijn rijden. Na telling van alle inzendingen blijkt dat Willem Wilmink, Herman Finkers, Ilse de Lange, Hennie Kuiper en Bert Haanstra allen een eigen trein naar zich vernoemd krijgen. Dit heeft vervoerbedrijf Syntus heden bekend gemaakt naar aanleiding van een uitvraag in de Syntus-huis-aan-krant die bij de start van de exploitatie van de spoorlijn en de aanliggende buslijnen door Syntus op 150.000 adressen in de regio Zutphen-Hengelo-Oldenzaal is verspreid.

Regionaal vervoerbedrijf Syntus wil op deze wijze haar binding met de regio benadrukken en de beroemde streekgenoten middels de naamgeving van de treinen een passend eerbetoon geven. De stem van de inwoners van de regio gaf hierbij de doorslag. Honderden inwoners hebben hun mening, soms op originele wijze, aan Syntus doorgegeven. Gebleken is dat de regio vele beroemde inwoners kent, van zeer verschillend pluimage. Na telling van de inzendingen bleek dat de onlangs overleden Willem Wilmink (o.a. dichter en verhalenschrijver) met 12% het vaakst werd genoemd. De Almelose cabaretier Herman Finkers volgde op geringe afstand met 10%. Ook relatief hoog scoorden zangeres Ilse de Lange (7%), wielrenner Hennie Kuiper (5%) en filmmaker wijlen Bert Haanstra (4%), waardoor deze bekende streekgenoten een eigen trein naar zich vernoemd zullen krijgen. In totaal werden 85 verschillende namen van beroemde streekgenoten doorgegeven.

Tot 2013 te bewonderen
De handgeschreven naam van de bekende Twentenaren zal op meerdere plaatsen de buitenkant van iedere trein sieren en het interieur van iedere trein zal worden voorzien van foto's en een levensbeschrijving van de naamgever. Syntus hoopt dat de naamgevers of hun nazaten de treinen op een nader te bepalen moment officieel willen 'dopen'. De Syntus-treinen zullen op z'n minst tot 2013 op de spoorlijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal te bewonderen zijn.

Achterhoekse beroemdheden
Ook in de Achterhoek worden beroemde streekgenoten op deze bijzondere wijze geëerd met een eigen trein. Op de spoorlijnen Winterswijk-Zutphen en Winterswijk-Arnhem die Syntus reeds sinds 1999 exploiteert, rijden treinen die ondermeer zijn vernoemd naar zanger Bennie Jolink, dichter Gerrit Komrij, president-directeur van De Nederlandse Bank Nout Welling en schrijver A.C.W. Staring.

Drie prijswinnaars
Uit alle inzendingen werden de meest originele inzenders beloond met een OV-jaarkaart van Syntus. Deze werd heden uitgereikt door de heer J. Goudt, portefeuillehouder Mobiliteit van de Regio Twente, aan de gelukkige prijswinnaars: mevrouw S. v. Coesant uit Hengevelde en mevrouw C. Olde Keizer uit Oldenzaal. Beide winnaars toonden zich zeer verheugd met de prijs en gaven aan hier zeer regelmatig gebruik van te gaan maken vanuit hun woonplaats in het Syntusgebied. De derde prijswinnaar, de heer C. Lageveen uit Goor, was helaas verhinderd en daardoor niet aanwezig bij de uitreiking.

Syntus B.V.
Openbaar vervoerbedrijf Syntus B.V. is opgericht op 28 mei 1999 en exploiteert zowel treinen als bussen in een geïntegreerd multimodaal vervoerconcept. Syntus exploiteert de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal met de op deze spoorlijnen aansluitende buslijnen. Treinen en bussen rijden niet parallel aan elkaar, maar sluiten op elkaar aan. Eén vervoerbewijs is geldig in zowel trein als bus. Een groot gedeelte van het personeel is multimodaal inzetbaar en functioneert gecombineerd als treinmachinist, buschauffeur en service- & controlemedewerker. Syntus heeft op dit moment in de Achterhoek en Twente zo'n 400 personeelsleden in dienst.

*********************

Tekst en namen bij de foto:

De heer J. Goudt, portefeuillehouder Mobiliteit van de Regio Twente, heeft zojuist de Syntus-jaarkaarten met een prachtige bos bloemen overhandigd aan mevrouw Van Coesant uit Hengevelde en mevrouw Olde Keizer uit Oldenzaal.

Vlnr: mw. S. van Coesant, dhr. J. Goudt, mw. C. Olde Keizer

*********************

Noot voor de redactie (