FNV

25-03-2004

Baanbrekend akkoord bonden en Aldi

FNV Bondgenoten heeft gisteravond samen met de CNV een baanbrekend principe-akkoord bereikt bij Aldi.
De supermarktketen zal de 385 filiaalleiders niet korten op hun inkomsten. Bovendien gaat het concern elke kwartaal met de bonden overleggen.

Dat is een grote doorbraak. Aldi weigerde tot nu toe elk overleg met de bond. Onder dreiging van een kort geding kwamen de partijen maandagavond voor het eerst in jaren bij elkaar om de abominabele arbeidsverhoudingen in de supermarkten en de distributiecentra te bespreken. Gisteravond volgde opnieuw overleg waarbij de partijen tot een akkoord kwamen.

Het is de bedoeling dat Aldi en de bonden het akkoord donderdag tekenen. De kern is dat een deel van de omzetbonus die de filiaalleiders kregen (tot 750 Euro per maand) wordt omgezet in vast salaris. Volgens vakbondsbestuurder Jos Brocken gaat gemiddeld 280 euro van het variabele loon naar het reguliere loon. De filiaalleiders houden een omzetpremie die kan oplopen tot 450 euro.

Vorige week ontstond nieuwe onrust onder de filiaalleiders. Zij moesten een nieuw arbeidscontract tekenen. Door de afschaffing van bonussen was daarbij sprake van inkomensdalingen met honderden euro's per maand. Aldi weigerde vorige week de omzetpremie nog langer te betalen. Daarop werd FNV Bondgenoten overspoeld met klachten. Ondernemingsraden hadden nog geen instemming verleend met de nieuwe salarisregeling.

Naast het basissalaris kregen filiaalleiders tot dan toe een omzetpremie. Daar moesten ze dan wel vijftig uur per week voor werken. Afhankelijk van de grootte van het filiaal kon die premie oplopen tot 750 euro per maand. De rechter verbood Aldi echter om het personeel zo lang te laten werken. De supermarktketen greep die uitspraak aan om het salaris van de filiaalleiders fors te verlagen.

Naast het akkoord over de contracten van de filiaalleiders is ook afgesproken dat er elk kwartaal overleg is met Aldi op holdingniveau. Daarnaast komt er per regio ook een overlegstructuur. De eerstvolgende afspraak is op 7 april a.s. Dan zal duidelijk zijn hoe de leden van FNV Bondgenoten hebben gereageerd op dit principe-akkoord.

Want zij hebben het laatste woord.

Bestuurder Jos Brocken is erg tevreden met deze stap van Aldi: "Het is een belangrijke stap van Aldi op weg naar het verbeteren van de relatie met de vakbonden. Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze leden dit akkoord positief zullen ontvangen."